Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, aracı kurumlarda dönüşüm sürecinin yavaş işlediğini belirterek, "Bir kez daha ifade ediyorum; 30 Haziran'a kadar başvurularını yapmayan şirketlerimiz 1 Temmuz itibariyle yetkisiz sayılacak" dedi.

Ertaş, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) 15. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, gelecek dönemde sermaye piyasalarını yakından etkileyebilecek dört temel akımın; küresel büyümedeki yavaşlama, ülkelerin artan borçluluk oranları, merkez bankalarının kararları ve Yunanistan borç krizi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin sermaye piyasası büyüklüğü itibariyle ilk 20'de yer alamadığına işaret eden Ertaş, bu noktada kapatılması gereken en az 10 kademelik bir mesafe bulunduğunu dile getirdi.

Ertaş, 25 Öncelikli Dönüşüm Programı'nda kendileriyle ilgili eylemler hayata geçirilebilir ve ülkenin piyasa büyüklüğü dünyada ilk 20 arasına getirilebilirse Türkiye'nin büyümesine yıllık yüzde 1-1,5 katkı sağlamalarının mümkün olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin artık tek başına bankacılık sektörüyle daha fazla büyümesini gerçekleştirme ihtimalinin düşük olduğuna dikkati çeken Ertaş, "Özellikle bu salondaki aktörlere bir kez daha sesleniyorum; bundan sonra şirketlerimizi sermaye piyasalarını kullanmaya daha fazla davet etmeniz ve onları burada sunulan yeniliklerle ve sermaye piyasalarıyla daha fazla tanıştırmamız artık kaçınılmaz bir ihtiyaç" dedi.

Özkaynakla finansmanın teşviki konusunda dünyaya örnek olabilecek bir düzenleme yaptıklarını belirten Ertaş, "İki ay önce yayınlanan bir Avrupa Birliği (AB) raporu iki sonuçla bitiyor. Biri borç yerine özkaynakla finansmanın teşvik edilmesi, diğeri de temettüler üzerindeki vergilerin kaldırılması. AB bunu daha rapor haline getirmişken biz bir kanun olarak parlamentodan çıkardık. Bu, önümüzdeki dönem için pek çok ülkeye referans olacak bir düzenleme" ifadelerini kullandı.

- "Faizsiz finansal araçlar konvansiyonel araçlardan hızlı büyüyecek"-

Vahdettin Ertaş, özel sektör borçlanma ihraçları alanında Türkiye'de bundan birkaç sene önce böyle bir piyasa yokken, bugün yıllık yüzde 50'nin üzerinde büyüme yaşandığını kaydetti.

Sadece geçen yıl yurt içi piyasalarda satılmak üzere 131 milyar liralık, yurt dışı piyasalarda satılmak üzere 95 milyar liralık, toplamda da yıl sonu kur itibariyle 100 milyar dolarlık bir borçlanma senedi ihracına izin verdiklerini anlatan Ertaş, "Çok şükür şu ana kadar bir iş kazamız yok. Özellikle bu salondaki katılımcılara, sermaye piyasalarıyla tanıştıracağınız şirketlerin mali yapılarının mutlaka vitrine çıkacak kalitede olması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Gelişen bir piyasayız. İş kazası yapmak istemiyoruz. Bu şirketleri bizlerle tanıştıran sizlere bu uyarıyı yapmayı bir ihtiyaç hissediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Ertaş, faizsiz finansal araçlarla ilgili 2013'te sukuk ihraçlarına yönelik örnek gösterilecek düzenlemeler yaptıklarını anlattı.

Katılım bankacılığıyla ilgili kamunun atılımları olduğunu, Hazine'nin de sukuk ihraçları konusunda önceki yıllardan daha fazla katkı sağladığını belirten Ertaş, "Belki de en önemlisi, ilk defa 2013 yılında faizsiz finansal araçlardan oluşan bireysel emeklilik fonlarını tanımladık. Şu anda 500 binin üzerinde katılımcısı var. Önümüzdeki dönemde bu alana bizlerin daha fazla eğilmesi gerekiyor" dedi.

Rakamların faizsiz finansal araçlarda konvansiyonel araçlardaki büyümeden daha hızlı bir büyüme gerçekleşeceğini gösterdiğini aktaran Ertaş, sermaye piyasası temsilcilerinin buna hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti.

- "İkinci yarı yıldan itibaren daha büyük halka arzlar olacak"-

Özkaynaklarla finansmanın teşvikine yönelik kanunun son derece önemli ve cömert bir düzenleme olduğunu vurgulayan Ertaş, hem şirketlerin mali yapısının güçlenmesi hem de ülke büyümesine daha fazla katkı sağlanması için bunun çok iyi anlatılması gerektiğini söyledi.

Halka arzlarla ilgili iki yıldır çok sayıda düzenleme yaptıklarını anlatan Ertaş, daha büyük ölçekte ve daha kaliteli şirketleri sermaye piyasalarıyla tanıştırmak için birlik bünyesinde bir çalışma komitesi kurduklarına değindi.

Ertaş, vergi düzenlemeleri ve kaliteyi artırmaya yönelik düzenlemeleri bir araya getirince, yılın ikinci yarısından itibaren çok daha büyük halka arzlarla sermaye piyasalarını tanıştıracaklarını dile getirdi.

Finansal eğitim konusunda yaptıkları çalışmalara değinen Ertaş, "Finansal eğitim konusunda bir site hazırladık. Şu anda düğmeye basma noktasındayız. Başbakan Yardımcımıza arz edeceğiz, onaylarını aldıktan sonra açılışını yapacağız. En basit yatırımcıdan doktora öğrencisine kadar, bankacılıktan sigortacılığa sermaye piyasalarından bireysel emekliliğe tüm unsurları içeren bir sitemiz hazır. İnşallah çok yakın bir tarihte bunu da Türkiye ile tanıştıracağız" dedi.

Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu'na (TEFAS) çok uğraş verdiklerini belirten Ertaş, şunları kaydetti:

"Bu bir Türkiye projesi. Türkiye'deki bütün yatırım fonlarını tek bir elektronik platformda topladık. Yatırımcılarımıza büyük bir hizmet diye düşünüyoruz. Bu siteyi hayata geçirmemizdeki en büyük amaç, özellikle Döviz ve altın gibi verimsiz alanlardaki tasarrufları bizim TEFAS'la buluşturmamız gerekiyor. TSPB'nin buradaki tanıtım faaliyetlerinin yetersiz olduğunu ifade etmek istiyorum. Bunu daha fazla tanıtırsak çok büyük potansiyeli olan bu proje ülkeye büyük hizmetler sağlayacak. Lütfen tüm paydaşlar bu konuda elinden gelen tüm desteği versinler. Şu anda kendisini kanıtlamış ve çok şey beklediğimiz bir proje. Buna herkesin daha fazla destek vermesini özellikle istirham ediyorum."

- "Yıl sonuna kadar dönüşüm süreçlerini bitirmiş olacağız"-

SPK Başkanı Ertaş, Türkiye sermaye piyasaları dünyada ilk 20'den biri olacaksa sadece hukuki altyapı yetmediğini, kurumların da teknik, kapasite ve sermaye olarak uluslararası arenada yarışabilir olması gerektiğini vurguladı.

Artık şampiyonlar liginde oynamak istediklerini ifade eden Ertaş, şöyle konuştu:

"İstanbul'un uluslararası portföy yönetim merkezi olması konusunda ciddi adımlar attık. Bunun için de bütün kurumlarımızdan bir dönüşüm başlatmalarını istedik. Koyduğumuz tarih de 30 Haziran. Şu an 37 portföy yönetim şirketimiz var. 26 şirketimiz dönüşümünü tamamladı. 11 şirketin de 30 Haziran'a kadar bu dönüşümlerini tamamlamasını bekliyoruz. Aracı kurumlarda dönüşüm süreci daha yavaş işliyor. Buradan bir kez daha ifade ediyorum; 30 Haziran'a kadar başvurularını yapmayan şirketlerimiz 1 Temmuz itibariyle yetkisiz sayılacaktır. Dolayısıyla tüm kurumlarımızın 30 Haziran'a kadar önümüzdeki dönemde kendilerini nasıl konumlandıracaklarının projeksiyonlarını bizimle paylaşmaları gerekiyor. Yıl sonuna kadar da bu dönüşüm süreçlerini inşallah bitirmiş olacağız."

Ertaş, hesap açmayla ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını, bu konuyla ilgili sermaye piyasası mevzuatını basitleştirici düzenleme yapacaklarını, ancak burada Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) mevzuatından kaynaklanan bir takım sıkıntılar olduğunu kaydetti.

Dünyanın her tarafından Türkiye'de hesap açılabilmesi gerektiğini belirten Ertaş "Özellikle yurt dışında çalışan Türk vatandaşlarımızın da TEFAS gibi sistemleri kullanabilmeleri için bu konuda kolaylaştırıcı olarak bizim tarafımızda yapılacaklar hazır. Ama MASAK tarafındaki problemi de çözmemiz gerekiyor" dedi.

AA