Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İspanya’da 25 Mayıs Pazar günü düzenlenen yerel seçimler, iktidardaki Halk Partisi’ne son 20 yılın en büyük darbesini vurdu. İspanyol seçmenin tercihinde, ekonomik krize ve kemer sıkma politikalarına duyulan isyan çok büyük bir rol oynadı.

İspanya’nın iki yeni partisi radikal sol ‘Podemos’ (Yapabiliriz) ve merkez sağ ‘Ciudadanos’ (Vatandaşlar), özerk parlamentolarda edindikleri kazanımlarla, ekonomik krizin merkez politikaların çökmesine yol açtığını tekrar gösterdi.

Yolsuzluk iddialarıyla sarsılan Halk Partisi, ülke genelinde oyların yüzde 27’sini alırken ana muhalefet İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSoE) yüzde 25 oranında oy elde etti. Podemos ve Ciudadanos’un özerk parlamentolarda elde ettiği yüksek koltuk sayısı, İspanya demokrasi tarihinde ilk defa iki partili güç mücadelesinden uzaklaşıldığını ortaya koydu.

Barcelona’ya ilk kadın belediye başkanı

Barcelona'da, içinde Podemos'un da olduğu solcu oluşumun adayı Ada Colau en fazla oyu kazanan isim oldu. Şehrin ilk kadın belediye başkanı olması beklenen Colau, ipotek mağdurlarına verdiği destek ile bilinen bir yerel mücadele aktivisti.

Halk Partisi, en büyük darbeyi ise Madrid’de aldı. Halk Partisi, 1991 yılından beri yönettiği Madrid'de yine birinci parti olarak seçilse de büyük bir hezimete uğradı.

Madrid’i Podemos yönetebilir

Halk Partisi’nin 63 yaşındaki adayı Esperanza Aguirre, Madrid belediye meclisinde 21 koltuk kazanarak birinci oldu. Ancak Podemos’un desteklediği Ahora Madrid (Şimdi Madrid) oluşumundan 71 yaşındaki Manuela Carmena ise hemen arkasından 20 koltuk kazanarak ikinciliğe oturdu. Eğer Podemos ve 9 koltuk edinen İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSoE) koalisyon görüşmelerinde anlaşmaya varırsa, Madrid’i Podemos adayı Carmena yönetecek.

Madrid ve Barcelona’da sol oluşumların elde ettiği zaferler, İspanya halkının ekonomik krize duyduğu öfkeyi yansıtıyor. Yunanistan’da Ocak ayında düzenlenen seçimlerle iktidar olan Syriza ile başlayan sol rüzgarın İspanya’ya tam olarak ulaştığını görmek için yıl sonunda düzenlenecek genel seçimleri beklemek gerekiyor.

Rajoy yenilgiyi kabul etti

İspanya Başbakanı ve Halk Partisi lideri olan Mariano Rajoy, pazartesi akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, “çok sayıda oy kaybetmelerinin kabul edilebilir bir yanı olmadığını, değişime gitmeleri gerektiğini” vurgulayarak yenilgiyi resmen kabul etti.

Ancak Rajoy’un, Halk Partisi’nden önce atağa geçerek daha radikal bir değişimi savunan, kemer sıkma politikalarından bunalan ‘Öfkeliler’ hareketinin sesi olan, hayatına işsizlik damga vuran ülke gençlerine hitap eden Podemos’un rüzgarını yakalayıp yakalayamayacağı bütün dünya için bir merak konusu.