Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bursa'da, 15 Mayıs'ta üretimin durduğu OYAK Renault'da, ücretlerinin iyileştirilmesini isteyen işçilerin temsilcileriyle yönetim arasında 6 saat süren görüşmelerde uzlaşmaya varılamadı.

İşçilerin avukatlarından Deniz Baykal, gazetecilere yaptığı açıklamada, OYAK Renault'da işverenle dün saat 22.00'de başlayan ve 04.00'te biten görüşmede herhangi bir uzlaşmaya varamadıklarını söyledi.

Görüşme esnasında yaşananları açıklamanın doğru olmayacağını çünkü olumlu veya olumsuz bir karara varamadıklarını belirten Baykal, "Saat 11.00'de arkadaşlarımızla toplantıya devam etme kararı alındı. İki taraf da çözüm için iyi niyetli olduğunu ortaya koydu. Müzakereler devam ediyor. İşverenin ve işçi arkadaşların kendine göre birtakım düşünceleri ve çekinceleri var. Yarın bu iş bir şekilde sonuçlanacak diye tahmin ediyorum" dedi.

Baykal, görüşmelerde işçilere Tofaş'taki anlaşmanın örnek gösterilmediğini anlatarak, "Buradaki durum kendine has ve özgü bir durum. İşçi arkadaşlar bunu ifade ettiler. Neticede ben avukatım ve temsilciyim. Arkadaşlar adına karar vermek gibi bir yetkim yok. Sadece onların telaffuz etmek istediklerini hukuki bir dille daha net bir şekilde ortaya koymaya çalışıyorum" açıklamasında bulundu.

Toplantıya katılan işçi temsilcisi Ekrem Salım da bir ara işçilerin yanına gelerek toplantıda işverenin sunduğu teklifleri arkadaşlarına aktardı.

Eyleme başlarken arkadaşlarına sormadan hiçbir kararı onaylamayacaklarını söylediğini hatırlatan Salım, şunları kaydetti:

"Onun için görüşmede konuştuklarımızı sizinle paylaşmak için geldim. Karar hepimizin kararı. Bu sürece ya 'tamam' ya da 'devam' diyeceğiz. İşveren bize bin lira avans, 480 lira banka promosyonunu ve yıl sonu 600 lira para vermeyi teklif etti. Şu anda bizim elimizde bu üç madde var. Saat ücretlerine yansıtılacak miktar hakkında kesin bir rakam vermediler ve bir ay süre istediler. Bir ay içinde analiz yapacaklarını söylediler."

Salım, maaşlarda kademeli iyileştirmenin ve saat ücretlerinin artırılması konusunda somut bir açıklamanın olmadığını sözlerine ekledi. İşçiler de bu maddeleri kabul etmediklerini belirterek, eyleme devam edeceklerini söyledi.

Bursa'da, iş bırakma eylemlerine katılan Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş ile yan sanayi kuruluşlarından Coşkunöz, Mako ve Ototrim işçileri, firma yönetimleriyle anlaşmaların sağlanmasının ardından işbaşı yapmıştı.

AA