Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunan yetkililer, Salı gününü finansal yardımlara erişimi sağlayacak iddialarını tekrar canlandırmak için kullanacak. Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, kreditörleri ek kemer sıkma önlemleri alınmasında ısrarcı olmaları ile birlikte finansal yardımların serbest bırakılması ile ilgili açmaz yarattıkları konusunda suçluyor.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın sözcüsü Gabriel Sakellaridis Pazartesi günü yaptığı konuşmada, bir anlaşmaya Mayıs sonunda varılabileceğini söyledi. Ancak bütçe hedefleri, satış vergisi oranları, emeklilik ücretleri, işgücü piyasası kuralları gibi alanlarda anlaşmazlıkların sürdüğünü kabul etti.

Varoufakis 25 Mayıs’ta yayımlanan bir yazısında, “Kreditörlerimizin kemer sıkma önlemlerinin artması yönündeki ısrarı üstü kapalı ancak sabit. Hükümetimiz 5 yıl boyunca hastalıktan kötü olduğunu kanıtlayan bir tedaviyi kabul edemez, etmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Hükümet sözcüsü Sakellaridis, “Başka yerlerde olduğu gibi Yunanistan’da da hükümetin borcunu ödeme yükümlülüğü var. Likidite sorunu biliniyor. Sorumluluklarımız hakkında tutarlı olmak istiyoruz. Bu nedenle beklentimiz hızla bir anlaşma yapılması. Bu sayede Yunanistan’ın likidite sorunu hakkında biraz nefes alma fırsatı yakalamış oluruz” dedi.

Yunanistan'ın IMF'ye Haziran'da yapılması gereken dört ödemenin toplam maliyeti 1,6 milyar euro tutuyor. Ancak kreditörleri iel anlaşamazsa yuanistanın bu parayyı ödeyecek gücü bulunmuyor. Ülkeye acilen sıcak para akışı sağlanamadığı takdirde temerrüt riskiyle karşı karşıya kalınacak.