Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Avrupa’da yaz mevsimi ve tatil periyodu sırasında likiditenin azalması öncesinde alımları hızlandıracağını belirtmesine rağmen kamu sektörü tahvillerinin satın alımını yavaşlattı.

Parasal genişleme (QE) programı kapsamındaki ülke ve kurum tahvil varlıkları, AMB’nin Pazartesi günü web sitesinde yayımladığı verilere göre, 22 Mayıs’ta sona eren haftada 11.8 milyar euro (13 milyar dolar) yükselerek 134.2 milyar euroya ulaştı. Söz konusu artış 3 hafta içerisinde en düşük olarak kaydedildi.

AMB Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure 18 Mayıs’ta merkez bankasının bu ay ve gelecek ay tahvil alım hızını artırabileceğini söylemişti. Temmuz ve Ağustos aylarında likiditenin düşmesi bekleniyor. Coeure’nin söz konusu değerlendirmeleri bölgenin gösterge tahvili olan 10 yıl vadeli Almanya tahvillerine destek olmuştu. Gösterge tahvil, Haziran 2012’den bu yana gösterdiği en uzun süreli haftalık düşüş dönemini sonlandırmıştı.

Teminatlı tahvil alımları 2 milyar euro yükselerek 82.8 milyar euroya ulaştı ve Nisan ayı başından bu yana en düşük artışı gösterdi. Varlık destekli menkul kıymetler 99 milyon euro yükselerek 6.2 milyar euroya geldi.