Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in kreditörleri ek kemer sıkma önlemleri alınmasındaki ısrarları konusunda suçlaması ile yaklaşık 1 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Varoufakis, kreditörlerin daha fazla kemer sıkma önlemleri alınması konusundaki ısrarlarını finansal yardımların serbest bırakılması ile ilgili çıkmaza sevk etmekle suçladı.

Euro, Akdeniz ülkesi Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) 5 Haziran’da yaklaşık 300 milyon euro ödeme yapmaya hazırlanması ile Eylül ayından bu yana en büyük haftalık kaybı genişletiyor. Yatırımcılar fiyat dalgalanmaları ile ilgili beklentileri Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Dolar göstergesi, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’ın Pazartesi günkü konuşmasının ardından 1 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Fischer, merkez bankacılarının ABD faiz oranının erken artırılmasından yana göründüklerini söyledi.

Tokyo’da bulunan Mizuho Securities Co. baş Döviz stratejisti Kengo Suzuki, “Yunanistan oyunun sonuna yaklaşıyor ve temerrüt gerçek bir olasılık olmayı sürdürüyor. Eğer euro düşerse, bu dolar satın alımına yayılabilir” dedi

Euro dolar karşısında, yüzde 0.3 gerileyerek Tokyo saati ile 12:51’de 1.0944 dolardan işlem gördü. Euro geçtiğimiz hafta yüzde 3.8 zayıfladı. Euro yen karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 133.28 yen oldu.

Euro-dolar paritesi için 1 aylık zımni volatilite, 13.7 ile 4 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. 14 Mayıs’ta 10.5 seviyesindeydi.