Advertisement
SAĞLIK ABONE OL

Çin'de faaliyet gösteren ilaç şirketleri fiyatların düşürülmesine yönelik baskısı altında bulunuyor. 1 Haziran itibariyle ilaçta tavan fiyat uygulamasına son verilecek olması bu durumu değiştirmiyor.

Geçen yıldan beri Çin'de birçok yerel hükümet, ilaç maliyetlerini düşürmek için yeni bir ihale sistemini devreye koydular. Buna göre, yabancı şirketler, artık doğrudan düşük fiyatlı jenerik ilaç üreticileriyle aynı ihalelere katılmak zorundalar.

Önceki sistemde yabancı şirketler, ayrı bir yüksek kaliteli ilaç üretici grubu içinde rekabet ediyorlardı. Bu nedenle çok uluslu ilaç şirketleri artık ucuz ilaç üreten çinli şirketlerle fiyat rekabet etmek zorundalar. Bu durum birçok yabancı ilaç şirketinin, fiyatların çok düştüğü bölgelerde ilaç satışını durdurmasına yol açıyor.

Çin Ulusal Radyosu'na göre, zengin doğu eyaleti Zecyang'da yabancı ilaç şirketleri Mart ayında düzenlenen ihalelerin yüzde 61'inden çekildi.

Sektör uzmanlarına göre, düşen fiyatlar ve Çin'in yavaşlayan ekonomisi, patent süresi dolmuş ilaçlara dayanan yabancı şirketlerin ilk çeyrek satışlarına darbe vuruyor.

Araştırma şirketi IMS'nin verilerine göre geçen yıl Çin'de reçeteli ilaç satış hacmi 149 milyar doları buldu.