Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Döviz traderları, Yunanistan’ın kreditörleri ile üç ay önce vardığı koşullu fonlama anlaşmasına varmasından bu yana euroda her zamankinden daha kötümser bir tutum sergiliyorlar.

Bloomberg’in derlediği üç aylık risk bedeli fiyatlarına göre Euro/Dolar da satış yönlü opsiyonlar, satın alım için olan kontratlardan 2.4 yüzde puan daha fazla maliyetli durumda. Söz konusu seviye 20 Mart’tan bu yana en yüksek olarak kaydedildi. Bu durum geçici anlaşmanın sağlandığı günde oluşan iyimserliğin buharlaştığına işaret ediyor ve Nisan’dan bu yana en zayıf seviyeye düşmesinin ardından euroda ek kayıpların geleceği sinyali veriyor.

Yunanistan, Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in kreditörleri daha fazla kemer sıkma önlemleri alınması konusunda ısrarcı olmakla suçlaması ile birlikte Avrupalı ortaklarıyla yeniden anlaşmazlık yaşıyor. Çıkmazın aşılamaması ülkeyi temerrüde itebilir. Yunanistan’ın IMF’e Haziran ayında yaklaşık 1.6 milyar euro (1.7 milyar dolar) ödeme yapması gerekiyor.

Milano’daki UniCredit SpA kıdemli döviz stratejistlerinden Roberto Mialich, “Durum kötüleşti. Kısa vadede euroya güveni artırmak için Yunanistan’dan pozitif haberler gelmeli. Ancak şu an bu büyük bir soru işareti” dedi.

Euro satışlı opsiyonlarda prim, 20 Şubat’taki anlaşma sonrasında 1.5 yüzde puana kadar daraldı. 18 Mayıs’ta fark 1.7 yüzde puan seviyesindeydi. Avrupa’nın en borç yüklü ülkesi Yunanistan’a olan güvenin hızlı bir şekilde gerilediğini gösteriyor. Euro geçtiğimiz 3 günde yaklaşık yüzde 2 değer kaybetti.

Euro dolar karşısında Salı günü erken saatlerde 1.0885 doları görmesinin ardından yüzde 0.6 gerileyerek Londra saati ile 10:11’de 1.0908 dolardan işlem gördü.