Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Wall Street'teki fon yöneticileri, kaçınılmaz olarak geniş bir hisse senedi veya tahvil endeksi gibi bir göstergeye göre değerlendiriliyorlar. Göstergeden daha yüksek getiri sağlamak, bunu başarabilme kabiliyetleri için para alan fon yöneticileri için her şeyden önemli. Göstergeden yüksek getiri sağlamaya "alfa" deniyor.

Ancak alfa son yıllarda oldukça nadir gerçekleşen bir durum. 5 yılı aşkın bir süredir faiz oranlarının rekor düşük seviyelerde olması ve dünyadaki birçok merkez bankasının sıradışı teşvik önlemleri almaları ile birçok varlık uyumlu hareket ediyor. Böylece fon yöneticileri alfaya ulaşmakta zorlanıyor.

Alfaya ulaşılabilen nadir alanlardan biri şirket tahvilleri piyasası. Bunun nedeni de oldukça basit. Şirketler yeni bir tahvil satışı gerçekleştirdiklerinde, ihraç edilen tahvil ile bunun sabit getirili gösterge endekste yer aldığı zaman arasında bir fark oluyor. Eğer tahvil bu bir aylık sürede iyi performans gösterirse, o zaman fon yöneticileri göstergede avantajlı olan bu tahvili aldıkları için memnun oluyorlar. Bu da alfanın ta kendisi oluyor.

Citigroup Kredi Stratejisti Jason Shoup, yatırımcıların yeni tahvilleri alarak, 20 baz puan alfayı portföylerine ekleyebileceklerini düşünüyor.