Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen’ın popülaritesi denk küresel merkez bankalarında yükseliyor olmalı.

Dolar diğer gelişmiş piyasa para birimleri karşısında geçtiğimiz hafta sonundan bu yana yükseldi ve yen karşısında yaklaşık 8 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Dolardaki yükseliş Yellen’in geçtiğimiz haftaki değerlendirmesinin ardından geldi. Yellen, faiz oranlarında 2006’dan bu yana ilk kez gerçekleştirilecek artırımın bu yıl yapılmasını beklediğini söyledi. Buna karşın Japonya ve Avrupa’daki merkez bankaları enflasyonu desteklemek için para birimine değer kaybettirici teşvikler uyguluyorlar. Avustralya’da Kanada’ya politika yapıcılar, ekonomik toparlanmaları desteklemek amacıyla döviz kurlarının düşük olmasını istediklerini belirtiyorlar.

New York’ta bulunan Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd. küresel piyasalar başkan yardımcısı Yasuhiro Kaizaki, “Yellen’in geçtiğimiz hafta sonunda yaptığı yorumlara bakıldığında bu yıl haraekete geçmeye kararlı olduğu görülüyor. Son döneme kadar insanlar bence doları sadece euro karşısında satın alıyorlardı. Ancak şu an doları pek çok para birimi karşısında satın alabilirsiniz” dedi.

Yen dolar karşısında 21 Mayıs’tan bu yana yüzde 1.7 geriledi ve Tokyo saati ile 10:49’da 123.10 yenden işlem gördü. Yen Salı günü 123.32 yen ile Temmuz 2007’den bu yana en zayıf seviyeyi gördü.

Euro dolar karşısında aynı dönemde yüzde 2.1 değer kaybederek 1.0882 dolara indi. Avustralya doları yüzde 1 düşüş göstererek 77.42 ABD senti oldu. Kanada doları yüzde 1.8 gerileyerek 1.2428 Kanada dolarına geldi.