Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan kriziyle boğuşan Avrupa, yabancı yatırımlarda ciddi bir artış yakaladı. Bir araştırma göre, 2014'te doğrudan yabancı yatırımlar önceki yıla göre üçte bir artarak 305 milyar dolar oldu.

Financial Times'in haberine göre finans krizinden beri yatırımlarda büyük bir düşüşün olduğu Avrupa, doğrudan yabancı yatırımlarda geçen yıl ciddi bir artış kaydetti. Finansal hizmetler şirketi EY'nin araştırmasına göre 2014'te Avrupa'ya doğrudan yabancı yatırım önceki yıla göre üçte birden fazla artarak 305 milyar dolar oldu. Buna karşılık küresel doğrudan yabancı yatırım akışı yüzde 8 azaldı.

Ucuz petrol, zayıflayan Euro ve Avrupa Merkez Bankası'nın parasal gevşeme politikasını güçlendirmesiyle Avrupa'nın ekonomik merkezini oluşturan Euro bölgesinin ekonomik durgunluğu geride bırakacağı umutlarını yeşertti.

Araştırma kapsamında yapılan ankete katılan 808 iş insanın yarısından fazlası, doğrudan yatırım bakımından batı Avrupa'yı dünyada en cazip bölge olarak nitelendirdi. Katılımcıların yüzde 39'u ABD'yi, yüzde 38'i de Çin'i en cazip bölge olarak gördüğünü belirtti.

Araştırmanın bulgularına göre, Avrupa'daki 4.341 doğrudan yabancı yatırım projesinin yarısından fazlası üç ülkede toplandı. Bunlar İngiltere, Almanya ve Fransa. İngiltere doğrudan yabancı yatırım için en cazip ülke, ülkenin başkenti Londra'da en cazip şehir oldu. Yabancı yatırımcılar için en popüler ikinci şehir ise Paris. Zayıflayan Euro ve ucuz petrolün tetiklediği yabancı yatırımlar özellikle gıda, otomotive, makine ve teçhizat ve lojistik sektörlerinde yoğunlaştı.