Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Avrupa Birliği’nin (AB) Yunanistan’a kemer sıkma uygulayarak yaptığı hatayı kabul etmesi ve duruşunu yumuşatması gerektiğini söyledi. Stiglitz, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde çıkması halinde AB’nin sonuçlara katlanmak zorunda kalacağını ifade etti.

Stiglitz Salı günü Hırvatistan’da verdiği bir röportajda, “Bence Avrupa ve dünyanın iyiliği için AB Komisyonu yumuşamalı. Yunanistan muazzam bir çalışma gerçekleştirdi” dedi.

Stiglitz, “Avrupa liderleri Euro Bölgesi’nin dizaynında kusurlar bulunması ile birlikte büyük bir sorumluluk taşıyorlar. Farklılıklar üzerinde kurulu bir sistem yarattılar, birleşme üzerine değil ve bunu kemer sıkma ile bir araya getirdiğinizde gördüğümüz felaketin tarifi ortaya çıkıyor” dedi.

Stiglitz, “AB Euro Bölgesi’nde temel reformlar başlatarak Yunanistan’a yardım etmeli, politikayı kemer sıkmadan büyümeyi teşvik edici ve hükümetlere güçlük çeken şirketlere geçici yardım etme imkanı sağlamalı. Büyüme yeniden canlanmaya başladıkça hükümetler kamu sektörünün verimliliğini artırmaya ayönelik adımlar atmalı. Avrupa yaptığı hatayı kabul etmeli. Bu büyüklükte bir hata yaptığınızda en kötü şey bunu kabul etmek değildir, bunu değiştirmemektir” diye konuştu.