Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

UEFA, FIFA'daki rüşvet operasyonu ve 2018 ve 2022 Dünya Kupası hakkında İsviçre Başsavcılığı'nın açtığı çifte soruşturma sonrasında cuma günü yapılacak FIFA başkanlık seçiminin ertelemesi çağrısında bulundu.

Polonya'nın başkenti Varşova'da bir araya gelen UEFA İcra Kurulu üyeleri, FIFA'daki rüşvet operasyonu ve 2018 ve 2022 Dünya Kupası hakkında İsviçre Başsavcılığı'nın açtığı soruşturmalar sonrasında bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Bugün yaşananlar, FIFA için tam bir fiyasko ve futbolun imajını tamamen zedeliyor" denildi.

"UEFA, yaşananlar karşısında derin üzüntü içinde ve şok geçirmiş durumda. Yaşananlar FIFA'nın kültüründe yolsuzluğun kök salmış olduğunu bir kez daha gösteriyor" yorumunda bulunuldu.

"FIFA'nın liderliğinde değişime ihtiyaç var. 65. FIFA Kongresi ertelenmeli ve yeni başkanlık seçimi 6 ay içinde yapılmalı" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, "FIFA Kongresi, tam bir saçmalığa dönüşme riski taşıyor. Bu nedenle Avrupa'daki federasyonlar kongreye katılmayı tekrar gözden geçirmeli" uyarısı da yapıldı.

İsviçre Adalet Bakanlığı, 100 milyon doların üzerinde rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alınan ve aralarında 2 FIFA başkan yardımcısının da (Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo) bulunduğu 7 FIFA yetkilisinin isimlerini açıklamıştı. FIFA yetkililerinin tanıtım ve medya firmalarından 1990 yılından bu yana rüşvet aldığı iddiasının araştırıldığı ve gözaltına alınanların sorgulanacağı belirtilmişti.

Rüşvet veren firmaların, Latin Amerika'da düzenlenen turnuvaların medya, pazarlama ve sponsorluk haklarına bu sayede sahip olduğu ve yasal olmayan ödemelerin ABD bankalarına yapıldığı öne sürülüyor.

Olaydan birkaç saat sonraysa İsviçre Başsavcılığı, 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği sürecinde kara para aklandığı iddiasıyla sorumlu kişiler hakkında soruşturma açmıştı.

Gözaltılar, 29 Mayıs'ta İsviçre'nin Zürih kentinde yapılacak FIFA başkanlık seçimi öncesinde gerçekleştirilmişti.

AA