Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:05'te güncellendi)

Dolar yen karşısında, ABD'de faizlerin artırılacağı ve buna bağlı olarak Japonya ile ABD para politikaları arasındaki farklılaşmanın daha da genişleyeceği beklentisi ile, 12 yılın en yüksek seviyesine güçlendi. Avrupa hisse senetleri, ABD endeks vadelileri ile birlikte aşağı yönde hareket ederken, Çin hisse senetleri dört ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Dolar yen karşısında yüzd 0.4 güçlenerek, New York saati ile 08:34'te 124.20 seviyesine geldi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 geriledi ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 düştü. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, aracı kurumların kredili işlemlere yönelik kısıtlamaları sıkılaştırmasının ardından yüzde 6.5 düştü. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 0.52'ye indi. Sterlin, İngiltere'de ilk çeyrek büyümesinin analistlerin yukarı yönlü revizyon şeklindeki tahminlerinin aşağısında kalmasının etkisi ile zayıflarken, İngiltere tahvilleri değer kazandı.

Dolar, Fed Başkanı Janet Yellen'ın geçen hafta yaptığı konuşmada, ekonominin tahminlerini karşılaması durumunda, borçlanma maliyetlerinin bu yıl artırılmasını beklediğini söylemesinin ardından değer kazandı. ABD'de işsizlik başvuruları, 22 Mayıs'ta açıklanan verinin çekirdek enflasyonun beklenenden daha fazla arttığını göstermesi ile birlikte, 12 hafta üst üste 300,000 seviyesinin altında kaldı. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, bu haftaki açıklamasında, enflasyon hedeflerinin tutturulmasına ihtiyaç doğarsa, ğara politikasının ayarlanacağını ifade etti.

Londra'da Societe Generale SA Döviz stratejisti Alvin T. Tan, "ABD verilerinde oldukça tutarlı yukarı yönlü sürprizler vardı ve bunlardan biri, yukarı yönde önemli ölçüde şaşırtan ABD çekirdek enflasyon rakamıydı," dedi ve "Bu durum dolar alımlarını tetikledi, zira Fed'in faiz artıracağı beklentileri güçlendi" şeklinde görüş bildirdi.

(16:05'te güncellendi)