Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Petrol, ABD’de petrol stoklarının düşüşü 4. haftaya taşıyacağını göstermesi beklenen resmi verilerin açıklanması öncesinde 3 günlük düşüşü azaltıyor.

Petrol vadelileri, New York’ta yüzde 0.9 kadar yükseldi. Energy Information Administration’ın (EIA) Perşembe günü açıklayacağı stok verisi öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler ABD’de petrol stoklarının 22 Mayıs itibarıyla 2 milyon varil gerilediği tahmininde bulunuyor.

OPEC'in 5 Mayıs'ta Viyana'da gerçekleştireceği toplantı öncesinde, kamuoyuna yansıyan görüş üretimin düşürülmeyeceği yönünde. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Venezuelalı mevkidaşı ile Moskova’da görüştü.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinde gösterdiği toparlanma, yükselen fiyatların ABD üretimini artıracağı spekülasyonu ile varil başına 60 dolara yakın seviyede duraksıyor. Arz fazlası sorununun süreceği spekülasyonları yapılıyor. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de petrol stokları 1930 yılından bu yana en yüksek seviyeye yakın seyrediyor. EIA’ya göre stoklar yılın bu döneminde 5 yıllık ortalamanın 100 milyon varil üzerinde.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Petrol stoklarındaki herhangi bir gerileme pozitif olarak algılanır ve satın alımı destekler” dedi.

Temmuz vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 53 sent kadar yükselerek varil başına 58.04 dolar oldu ve Londra saati ile 10:42’de 57.72 dolardan alıcı buldu. Kontrat geçtiğimiz 3 seansta yüzde 5.3 gerileyerek 31 Mart’tan bu yana en büyük düşüşü kaydetmişti. Fiyatlar bu ay yüzde 3.2 geriledi.

Temmuz vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 79 sent veya yüzde 1.3 kadar yükselerek varil başına 62.85 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 4.61 dolar seviyesinde. Fark Çarşamba günü 4.55 dolar ile 15 Nisan’dan bu yana en düşük seviyeden kapanış yapmıştı.

(14:30'da güncellendi)