Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tahvilleri 1 aydan uzun bir süreden bu yana ilk haftalık yükselişi kaydetmeye hazırlanıyor ve bahar aylarında görülen satış dalgasında en kötünün sona erdiği sinyali veriyor.

Bloomberg ABD Hazine Tahvili Endeksi söz konusu dönemde yüzde 0.5 yükseldi. Endeks 17 Nisan’da sona eren haftadan bu yana ilk kez yükseliş kaydetmeye ilerliyor. Ancak geçtiğimiz ay yüzde 0.6 gerileme gösteren endeks, Mayıs ayında halen yüzde 0.5 aşağıda seyrediyor.

10 yıl vadeli ABD gösterge tahvil faizi, yatırımcıların Fed’in faiz artırımına hazırlanması ile yükselerek yüzde 2’yi aştı. Faiz artırımının bu yıl veya 2016’nın başında gelmesini bekleyen traderlar, yakın zamanda birden fazla artırım gelmesini beklemiyorlar. Morgan Stanley endeksi merkez bankasının Aralık ayında harekete geçeği sinyali veriyor.

Seul’daki Meritz Securities Co. yatırım yönetimi müdürü Park Sungjin, “ABD verilerinin bazıları hayal kırıklığı yarattı ve ABD Hazine tahvilleri için talebi canlandırdı. Fed faizi artırsa bile bu agresif bir artırımı olmayacak” dedi.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi Londra saati ile 06:38’de yüzde 2.13 seviyesinde yatay bir seyir izledi. Mayıs 2025 vadeli yüzde 2.125 faizli tahvilin fiyatı 99 31/32 oldu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, ABD hükümetinin birinci çeyrek dönem gayrisafi yurtiçi hasıla tahminini yüzde 0.2’lik bir büyümeden yüzde 0.9’luk bir daralmaya revize edeceğini öngörüyor.