Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rus enerji şirketi Gazprom, Ukrayna'nın doğal gaz borcunun 29.5 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Gazporm CEO'su Aleksey Mıller, Ukrayna'nın borcuna, 2012-2015 arası için sözleşmesi imzalanmış ama satın alınmamış doğal gaz için cezalar, önceki gaz ithalatları ve halihazırda doğu bölgelerine yapılan sevkiyatların dahil olduğunu söyledi.

Gazprom ile Ukrayna'nın enerji şirketi Naftogaz, süresi 2019 sonunda biten gaz tedarik ve transit sevkıyat anlaşmalarını Stockholm'de uluslararası tahkim mahkemesine götürerek birbirine dava açtı.

Şirketler, mahkeme sonucunun en erken gelecek yıl açıklanabileceğini belirtiyor. Uzmanlara göre, doğal gaz Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kullanabileceği en büyük silahlardan biri.

Moskova'dan Strateji ve Teknoloji Analizi Merkezi'nden Vasily Kashin, Rusya'nın doğalgaz kartını, Ukrayna'nın doğu bölgelerindeki statükoyu sürdürmek için kullanacağını söylüyor.

Ukrayna, doğu bölgelerindeki ayrılıkçılara karşı bir yıldan uzun bir süredir savaşıyor. Çatışmalarda 6.100'den fazla insana hayatını kaybetti.

Rusya'ya çatışmalarda taraf olduğu gerekçesiyle Batılı ülkeler bir dizi yaptırım uyguluyor. Ukrayna meselesi, Rusya ile ABD ve Avrupa arasında Soğuk Savaş'tan beri yaşanan en büyük çatışmaya yol açtı.