Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanlığı, Küba'yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarmalarının, bu ülkeye uyguladıkları ambargonun kalktığı anlamına gelmediğini bildirdi.

Bakanlık sözcülerinden Jeff Rathke, günlük basın brifinginde bir soru üzerine, ABD'nin Küba'yı terör listesinden çıkarmasının önemli bir adım olduğunu, ancak yasal açıdan bakıldığında ambargonun ayrı bir nitelik taşıdığını belirterek, "Dolayısıyla açıkça ortaya koymak gerekirse teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılmış olmak ambargoyu kaldırmaz" dedi.

Rathke, Küba'ya yıllardır uygulanan diğer kısıtlamalar ve yaptırımların bulunduğuna işaret ederek, bunların bazılarının teröre destek veren ülkeler listesiyle alakası olmadığını kaydetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da Küba'nın listeden çıkarılmasının, ABD ile Küba arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecindeki konulardan sadece biri olduğuna işaret ederek, "Daha çözülmesi gereken meseleler var" ifadesini kullandı.

Earnest, iki ülke heyetlerinin geçen hafta Washington'da yaptığı 4'üncü tur görüşmelerde önemli ilerleme sağlandığını kaydederken, herhangi bir spesifik duyuruya dair bir takvim veremeyeceğini ancak iki ülkede karşılıklı büyükelçiliklerin açılmasının süreçte bundan sonraki kilometre taşları arasında bulunduğunu dile getirdi.

Karara tepkiler

ABD'nin Küba'yı terör listesinden çıkarma kararı Kongre ve parti çevrelerinde yankı bulurken, özellikle Cumhuriyetçiler karara sert tepki gösterdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, Obama yönetiminin, "Castro rejimine karşılığında hiçbir şey almadan önemli bir siyasi kazanım verdiğini" savundu. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Boehner, "Komünist diktatörlük, içerideki baskı ortamı ve insan hakları ihlallerinin üzerine gideceği yönünde hiçbir güvence sunmadı" ifadesini kullandı.

ABD'de 2016 başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti'den aday adayı olması beklenen eski Florida Valisi Jeb Bush da Küba'nın teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılmasını "hata" olarak niteleyerek, bu adımın, "Obama'nın, ABD'nin hasımlarıyla yüzleşmek yerine onlara teslim olmaya daha fazla ilgi duyduğunun bir diğer kanıtı olduğunu" öne sürdü.

Temsilciler Meclisi'nde Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi ise yönetimin kararını "Amerikalı işletmeler ve girişimciler için yeni fırsatlar yaratma ve aile bağlarını güçlendirmede ileriye dönük kritik bir adım" sözleriyle överek, Dışişleri Bakanlığının, "modası geçmiş ve çağdışı bir stratejinin yükünü ortadan kaldırdığı" görüşünü dile getirdi.

AA