Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Döviz traderları doların anlamakta güçlük çekiyorlar ve bu durumun onlara maliyetli oluyor.

On dört döviz fonunun getirilerini takip eden endeks, bir yıldan uzun bir süreden bu yana ilk kez üst üste aylık düşüş gösterdi. Parker Global Strategies LLC’nin göstergesi Nisan ayında yüzde 0.7 gerilemesinin ardından geçtiğimiz ay yüzde 1.1 düşüş kaydetti.

Analistler Nisan ayının zayıf sonuçlarını yöneticilerin dolardaki düşüşe hazırlıksız yakalanmalarına bağladılar. Dolar, ABD ekonomisinin ilk çeyrek dönemde beklenmedik şekilde yavaşlaması ile değer kaybetti. Öte yandan pek çok para yöneticisi de Fed’in faiz oranlarını bu yıl artırma sinyali vermesini sürdürmesi ile birlikte doların geçtiğimiz ay toparlanmasını şaşkınlıkla karşıladı.

Boston’daki Pioneer Investment Inc. döviz stratejileri direktörü Paresh Upadhyaya, “Döviz yöneticileri Nisan ayında düşük bir performans sergiledi. Ancak asıl düşük performansı dolarda yükseliş bekleyenler gösterdi. Piyasada pozisyonlanmalar dolardaki yükselişlerden faydalanma sağlamaya odaklı değil” dedi. Upadhyaya, doların bu yıl yüzde 9 yükselerek euro ile parite düzeyine geleceği tahmininde bulunuyor.

Spekülatörler, dolarda yükseliş beklentisi ile açtıkları uzun pozisyon sayısını Eylül ayından bu yana en düşük seviyeye düşürdüler. Ancak dolar yen karşısında 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı, euro karşısında da toparlanma gösterdi. Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini atkip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, Mayıs ayında yüzde 2.3 yükseldi. Endeks Nisan ayında yüzde 3 gerileyerek 2011’den bu yana en büyük düşüşü kaydetti.

Yatırımcılar, günlük 5.3 trilyon dolarlık döviz piyasasındaki değişen duyarlılığa reaksiyon göstermede yavaş kaldılar. ABD’nin ekonomik verilerinin yılın ilk dört ayında hayal kırıklığı yarattı ancak son haftalarda verilerde iyileşme görüldü.

Hedge fonları ve diğer büyük spekülatörler dolarda uzun pozisyonları Mart ayından bu yana düşürdüler. 26 Mayıs itibarıyla dolarda net uzun pozisyonlar 275,021’e indi. Ocak ayında 448,675 seviyesindeydi.