Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Danimarka hükümetinin kronun euroya sabitlenmesinin çözüleceği iddiasında bulunan spekülatörler karşısında zafer ilan etmesinden bir ay sonra sermaye ülkenin AAA nota sahip tahvil piyasasına tekrar akış gösteriyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) varlık alımlarını hızlandırma taahhüdünde bulunmasının Kuzey’de ciddi yansımaları olduğu görülüyor. Kron euro karşısında Salı günü 10 haftanın en yüksek seviyesini gördü. Öte yandan Danimarka tahvil faizleri Euro Bölgesi’ndeki denklerine kıyasla daha hızlı bir düşüş gösterdi. Yunanistan krizi güvenli varlıklara talebi canlandırdı.

Danske Bank A/S sabit getiri araştırma müdürü Arne Lohmann Rasmussen, “Söz konusu gelişmeler Danimarka Merkez Bankası’nı tekrar başa döndürdü” dedi.

Rasmussen, Danimarka ve Almanya tahvil faizleri arasındaki farkın 15 Ocak’taki seviyesine yakın olduğunu belirtti ve bu durumun Danimarka Merkez Bankası üzerindeki baskıyı arttığını söyledi. 15 Ocak’ta İsviçre’nin minimum kur uygulamasının terk etmesi Danimarka’nın da aynı kararı alacağı spekülasyonunu yaratmıştı.

Rasmussen, “AMB’nin önden yüklemeli QE programı Almanya tahvillerindeki trendi tersine çevirdi. Bu da merkez bankası üzerindeki baskıyı artırıyor. Danimarka varlıklarının Almanya varlıklarına olan farkı kron karşısındaki spekülasyonların başladığı zamanla aynı seviyeden fiyatlanıyor” dedi.