Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupalı liderler ve Uluslararası Para Fonu (IMF), Berlin’de temerrütten kaçınma yollarının tartışıldığı olağan üstü toplantının ardından Yunanistan’ın geleceği ile ilgili görüşmelerde yoğunluğun artırılması üzerinde fikir birliği sağladı.

Almanya hükümeti merkezinde gerçekleşen ve üst düzey yetkililerin katıldığı toplantı gece geç saatlere kadar sürdü. Toplantıya Almanya Şansölyesi Angela Merkel, IMF Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Mario Draghi, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker katıldı. Planla ilgili bilgi sahibi kişilerin ifadelerine göre toplantının amacı Yunanistan’ın önümüzdeki günlerde değerlendirebileceği bir teklife şekil vermekti.

Merkel’in ayrılmasının ardından ofisi, beş liderin “çalışmaların büyük bir yoğunlukla sürdürülmesi gerektiği” üzerinde anlaştıklarını ifade eden bir açıklama yayımladı. Açıklamada, liderlerin son günlerde yakın temas içinde oldukları ve hem kendi aralarında hem de Yunanistan hükümeti ile temasların bu şekilde sürmesini istedikleri belirtildi.

Yunanistan’ın fonlama ile ilgili açmazının çözülmesi, IMF’e Cuma günü yapılması gereken ödemenin yaklaşması ile giderek daha da acil hale geliyor. Yunanistan söz konusu ödemeyi yapabileceğini belirtti. Ancak bu ay ödenmesi gereken toplam borç 1.6 milyar euro (1.78 milyar dolar) seviyesinde.