Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Mayıs ayında varlık alım programına ivme vererek yaz tatili dönemi öncesinde alımların hızlandırılacağına yönelik taahhüdünü yerine getiriyor.

AMB’nın parasal genişleme programı kapsamındaki kamu ve özel sektör tahvil varlıkları, Pazartesi günü kurumun web sitesinde yayımlanan verilere göre, 63.1 milyar euro (69.2 milyar dolar) artış gösterdi. Satın alımlar Nisan ayında 60.3 milyar euro yükselmişti.

AMB Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure, 18 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, merkez bankasının Temmuz ve Ağustos ayında görülmesi beklenen düşük likidite ile mücadele etmek amacıyla tahvil alımı hızını artırabileceğini söylemişti.

Söz konusu değerlendirme ülke tahvil faizlerinde ve euroda düşüş görülmesine neden olmuştu.

Londra’daki Societe Generale SA kıdemli ekonomisti Anatoli Annenkov, “Önden yüklemeli çözüm likidite endişelerinin üzerine gitmede zekice ve esnek bir yol sunuyor” dedi.

AMB ülke ve kurum tahvili satın alımlarının Mayıs ayında 51.6 milyar euro yükselerek 146.7 milyar euroya ulaştığını belirtti. Teminatlı tahvil alımları 10 milyar euro artış ile 85.1 milyar euroya ulaştı. Varlık destekli menkul kıymetler ise 1.4 milyar euro yükselerek 7.2 milyar euro oldu.