Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz ay Avrupa’nın gösterge hisse senedi ortalamalarının yönüne bakan herkes, yatırımcıların Yunanistan krizi ile ilgili endişesiz olduğu izlenimine kapılabilir. Ancak daha derin bir bakış atıldığında tam tersi görünüyor.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, Stoxx Europe 600 Endeksi’nde hisse senedi dalgalanmaları, Mayıs ayında Ocak ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Öte yandan endeks  ay içindeki 4. yükselişini kaydetti ve Yunanistan hisseleri Batı Avrupa’da çeyrek dönemin en iyi performans gösterenleri arasında yer aldı.

Hisse senetlerinde 1998’den bu yana en büyük rallinin kaydedilmesinin ardından Yunanistan’ın IMF’e olan borç vadesinin yaklaşması ile birlikte yatırımcılar gittikçe artan bir tedirginlik sinyali veriyor. Traderlar, ülkenin euroyu terk etmek zorunda kalması halinde piyasa yansımalarından kaçınmak için riskten korunmaları (hedge) artıyorlar.

Londra’da bulunan EFG Asset Management araştırma müdürü Daniel Murray, “İhtimaller dengesi bir çeşit çözüme ulaşılacağına işaret ediyor. Dolayısıyla piyasa gerçek bir satış dalgasına girmiyor. Ancak bu noktada yanlış olmanın maliyeti oldukça yüksek. Bu da tedirginlik tonunun yüksek olmasına neden oluyor” dedi.

Yunanistan ve kreditörleri arasındaki gerilimlerin etkisinde olan Stoxx 600 Mayıs ayında her gün ortalama yüzde 0.8 yükseldi veya geriledi. Söz konusu hareket aralığı Ocak ayından bu yana en yüksek olarak kaydedildi. Ocak ayında Yunanistan’da seçimleri kemer sıkma önlemlerine karşı duruşu ile bilinen Syriza Partisi kazanmıştı.