Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Likidite sıkıntısı içinde bulunan Yunanistan, Uluslararası Para Fonu’na (IMF) bu ay yapması gereken toplam 1.7 milyar dolarlık borç ödemesinin bir kısmını dahi gerçekleştirmede başarısız olursa, içerisinde Küba, Zimbabve ve Sudan gibi ülkelerin bulunduğu borcunu ödemeyen ülkeler listesine girecek. Yunanistan’ın IMF’e Cuma günü 334 milyon dolarlık ilk ödemeyi yapması gerekiyor.

Yunanistan’ı diğer ülkelerin durumundan ayıran nokta savaşta olmaması, ülkede isyanın veya şiddetin görülmemesi. Yunanistan, bunlardan farklı olarak, finansal krizin etkileri ile birlikte kendi borç ve harcamaları ve IMF ve diğer kreditörler tarafından uygulanan kemer sıkma önlemleri ile mücadele ediyor.

Avrupalı liderler ve Uluslararası Para Fonu (IMF), Berlin’de temerrütten kaçınma yollarının tartışıldığı olağan üstü toplantının ardından Yunanistan’ın geleceği ile ilgili görüşmelerde yoğunluğun artırılması üzerinde fikir birliği sağladı.

Almanya hükümeti merkezinde gerçekleşen ve üst düzey yetkililerin katıldığı toplantı gece geç saatlere kadar sürdü. Toplantıya Almanya Şansölyesi Angela Merkel, IMF Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Mario Draghi, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker katıldı. Planla ilgili bilgi sahibi kişilerin ifadelerine göre toplantının amacı Yunanistan’ın önümüzdeki günlerde değerlendirebileceği bir teklife şekil vermekti.

Sudan 1984’te IMF’e olan borç ödemelerinin vadesini geciktirdi. Ülkede iç savaş hüküm sürürken, ciddi bir kuraklık ve doğal felaketler görülüyordu. Ülkenin fona olan borcu 30 Nisan itibarıyla 1.4 milyar dolar idi. IMF 1986’da Sudan’ı  ek fon sağlanması bakımından yetersiz ilan etti. Sudan’ın dış borcu 2013 yılı sonunda yaklaşık 45 milyar dolar veya gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 48 seviyesindeydi.

Somali’nin 1985’ten bu yana IMF’e borcu bulunuyor. Suudi Arabistan’ın Doğu Afrika’dan sığır ithalatına yasak getirmesi ve Orta Doğu ekonomilerindeki yavaşlama Somalili çalışanlardan gelen Döviz akışını azalttı. IMF 2013’te ülkenin Hassan Sheikh Mohamoud liderliğinde yeni hükümetini tanıdı ve 22 yıl sonra ilişkilerin yeniden başlamasının yolu açıldı. Somali’nin 30 Nisan itibarıyla IMF’e yaklaşık 327 milyon dolar borcu bulunuyor.

Listede Kamboçya ve Honduras da bulunuyor.