Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları yıllık bazda, son altı ayda ilk kez artış gösterdi ve bu durum, Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcıları arasındaki deflasyon tehdidine ilişkin endişelerin azalmasına yardımcı oldu.

Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları endeksi Mayıs ayında yüzde 0.3 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.2 artış göstermesi bekleniyordu. Çekirdek enflasyon ise yüzde 0.9'a hızlandı ve son dokuz ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu veri, İspanya, İtalya ve Almanya'dan gelen iyileşen enflasyon rakamlarının ardından açıklandı. Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi Almanya'da fiyatlar Mayıs ayında son sekiz ayın en hızlı artışını gerçekleştirdi. Bu artışlar büyük ölçüde petrol fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı ve bu hafta Frankfurt'ta bir araya gelecek olan AMB politika yapıcılarının değerlendirmesinnde yansımasını bulabilir.

Milano'da UniCredit SpA şef Euro Bölgesi ekonomisti Marco Valli, "Deflasyon tehdidi buharlaşıyor," dedi ve "Petrol fiyatları manşet enflasyonda yukarı yönlü baskıya katkıda bulunurken, mevcut trend aşağı yönlü, ancak deflasyonla uyumlu değil" şeklinde görüş bildirdi.

Euro Bölgesi'nde fiyatlar Nisan ayında, önceki dört ayda yıllık bazda düşüşler gösterdikten sonra değişmedi. Valli, Euro Bölgesi enflasyonunun bu yılın sonuna doğru yüzde 1 seviyesine doğru hızlanacağı ve 2016 yılında yüzde 1 ila 1.5 civarında dalgalanacağı tahmininde bulundu.

Enflasyonun yüzde 2 seviyesinin hemen altında seyretmesini amaçlayan AMB, en az gelecek yılın Eylül ayı sonuna kadar sürmesini istediği 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) teşvik programının henüz başlarında.