Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de ekonomik yavaşlamanın olumsuz etkileri kendisini, hem bankacılıkta hem de reel sektörde göstermeye başladı
Çin'de kârlı bir ördek işleme şirketi, bankaların yeni kredi vermeyi reddetmesiyle vadesi gelen borcunu döndüremedi ve temerrüde düştü.

Financial Times'ın haberine göre, özel mülkiyete ait ördek işleme şirketi Zhongao, 54 milyon dolarlık borcunu çeviremediğini açıkladı. Son zamanlara kadar Çinli bankalar, geri dönmeyen büyük kredileri zarar yazmak yerine, borçları yeniden finanse ederek şirketleri ayakta tutmayı tercih ediyordu.Ancak şirket geçen yıl kâr etmiş olmasına rağmen bankaların sıkılaşan kredi politikaları nedeniyle gerekli finansmanı bankalardan bulamadığını belirtti.

Zhongao, kredileri ödeyememesinin diğer sebepleri arasında yavaşlayan ekonomi, yoğun rekabet ve zayıf tüketici talebini gösterdi.Çin, bankaların verdiği kredileri arttırmalarını sağlamak ve kurumsal finansman maliyetini azaltmak için  alınan diğer önlemlerin yanı sıra kasım ayından beri üç kez faizleri indirdi. Ancak analistler, devlete ait şirketler ve yerel yönetimler bankalardan borçlarını döndürmelerini rahatlıkla talep edebilirken, aynı durum Zhangao gibi kamu sektörü dışındaki şirketler için geçerli değil.

Resmi verilere göre, Çinli bankaların geri dönmeyen kredileri mart ayında son beş yılın en yüksek düzeyine ulaştı.
Bu nedenle Çinli bankacılar, kredi risklerini azaltma baskısı altında olduklarını belirtiyor.