Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan’ın borç krizi hakkında gelişen iyimser tabloda euro 10 haftanın en yüksek artışını sağladı.

Dolar euro karşısında yüzde 1.9 yükseldi ve New York saati ile 09:21’de 1.1038 dolar seviyesine gelerek 18 Mart’tan bu yana en yüksek kazancı sağladı.

Euro yen karşısında yüzde 1.4 artış ile 138.28 yen seviyesine geldi. Dolar yen karşısında yüzde 0.4 geriledi ve 124.27 yen seviyesine geldi.

Başbakan Alexis Tsipras, Atina’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu’na (IMF) teklifini sunduğunu belirtti. Kararın Avrupa’nın politik liderlerine bağlı olduğunu dile getiren Tsipras, “Yunanistan, kurumların kendi tekliflerini sunmasını beklemedi ve kendi planını sundu” dedi. Öte yandan Yunanistan'ın kreditörlerinin, Yunan hükümetine sunulması planlanan anlaşma teklifinin maddeleri konusunda uzlaşmaya vardığı da aktarıldı.

Öte yandan euro-dolar paritesi, petrol fiyatlarını geçtiğimiz iki yıla göre daha yakın şekilde takip ediyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB) enerji fiyatlarının enflasyona olan etkilerine Fed’e göre daha fazla ağırlık veriyor.

Londra’daki SLJ Macro Partners LLP yöneticisi Stephen Jen, “Petroldeki sıçramanın euronun dolar karşısındaki yükselişine denk geldiğini dikkate alarak bu ilişkiyi daha ciddiye almaya başladığımı söyleyebilirim. Korelasyon çok güçlü hale geldi ve Fed ile AMB’nin enflasyon yaklaşımlarında farka bağlantılı durumda” dedi.

Bloomberg’in derlediği verilere göre euro-dolar ve WTI petrol fiyatları arasındaki 120 günlük korelasyon yüzde 0.4 yükselerek Nisan 2013’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.