Advertisement

FIFA başkanlığına geçtiğimiz günlerde tekrar seçilen Sepp Blatter, görevinden istifa etti. Dünya futbolunda yapılan yolsuzluk soruşturmaları sonrası Blatter'in böyle bir karar alması deprem etkisi yaratı.

Blatter, Ürdün Prensi Ali’nin ikinci turda yarıştan çekilmesiyle Blatter bir kez daha başkan seçilmişti. Blatter, FIFA'nın en kısa zamanda olağanüstü genel kurula giderek yeni başkanını seçeceğini belirtti.

79 yaşındaki Blatter, İsviçre'nin Zürih kentinde yaptığı basın toplantısında şu ifadeleri kullandı: "Başkanlığım herkes tarafından desteklenmiyor. Bu yüzden FIFA'nın yeni başkanını seçmek için herkesi olağanüstü kongreye çağırıyorum" dedi.

Güney Afrika Futbol Federasyonu (SAFA) Başkanı Danny Jordaan'ın, yerel organizasyon komitesinin bazı FIFA organlarına 10 milyon dolar ödediğini söylemesi, rüşvet iddialarını ortaya çıkarmıştı.

Almanya Futbol Federasyonu Başkanı Niersbach:  "Bu tamamen doğru ve geç kalınmış bir karar"

Almanya Futbol Federasyonu (DFB) Başkanı Wolfgang Niersbach, FIFA Başkanı Joseph Blatter'in görevinden ayrılacağını açıklamasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Alman basınına açıklama yapan Niersbach, Blatter'in bu kararını daha önceden de verebileceğini ifade etti. "Bu tamamen doğru ve geç kalınmış bir karar" diyen Niersbach, ancak bu istifayla tüm sorunların çözülemeyeceğini ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de bakanlıkta düzenlenen bir etkinlik sırasında yaptığı açıklamada, Blatter'in istifasıyla futbolda yeniden bir başlangıcın yapılabileceğini belirterek, "Ben futbolda ve futbol coşkusunun sürmesi için yeniden bir başlangıcın gerekli olduğunu söylemiştim. Blatter'in görevinden ayrılmasının bu yeniden başlangıcı mümkün kılacağı için memnunum" değerlendirmesinde bulundu.

Steinmeier, bu konuda tavsiyeler vermek siyasetçilerin görevi olmadığını da kaydetti.

''FIFA'ya hizmette bulundu''

Almanya Kulüpler Birliği (DFL) Başkanı Reinhard Rauball da yaptığı yazılı açıklamada, Blatter'in görevinden ayrılacağı yönündeki açıklamasıyla FIFA'ya büyük hizmette bulunduğunu belirterek, "Bu, dünya futbolu için iyi bir gün" yorumunu yaptı.

Rauball, FIFA'da reform yapılması için ciddi bir şekilde çaba sarf eden herkesin futbolda birlik sağlanmasına katkıda bulunması gerektiğini kaydetti.

Güvenirlilik ve saydamlığın en öncelikli konular olmasını talep eden Rauball, istifa etmekle tüm sorunların ortadan kalkmadığını bildirdi.

FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alındığı Zürih'te düzenlenen operasyonla, 2018 ve 2022 Dünya Kupası kapsamında "kara para aklandığı" gerekçesiyle geçen hafta açılan soruşturmanın ardından düzenlenen FIFA Kongresi'nde 5. kez başkan seçilen Blatter, görevinin 4. gününde istifa kararı almıştı.

ABD Futbol Federasyonu Başkanı Gulati: "Başkan Blatter, aldığı bu ani kararla FIFA'da olumlu bir değişimin yaşanması için fevkalade bir fırsat sundu"

ABD Futbol Federasyonu Başkanı Sunil Gulati, Joseph Sepp Blatter'in FIFA'daki başkanlık görevini bırakma kararı almasını takdirle karşıladığını söyledi.

Federasyonun internet sitesinden konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Gulati, "Başkan Blatter, aldığı bu ani kararla FIFA'da olumlu bir değişimin yaşanması için fevkalade bir fırsat sundu" ifadesini kullandı.

Blatter'in istifasını takdirle karşıladığını belirten Gulati, "Böylece FIFA ve çok sevdiğimiz bu spor, tüm çıkarların üzerine çıktı. FIFA'da gerçek ve anlamlı bir reformun gerçekleşmesi için atılması gereken ilk adımlardan birisi de buydu" değerlendirmesinde bulundu.

Gulati, FIFA'da temiz bir sayfa açılması konusunda tüm futbol severler için yeniden iyimser bir ortamın oluştuğunu da savundu.

FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alındığı Zürih'te düzenlenen operasyonla, 2018 ve 2022 Dünya Kupası kapsamında "kara para aklandığı" gerekçesiyle geçen hafta açılan soruşturmanın ardından düzenlenen FIFA Kongresi'nde 5. kez başkan seçilen Blatter, görevinin 4. gününde istifa kararı almıştı.

UEFA Başkanı Platini: "(FIFA Başkanı Blatter'in istifası) Zor ama cesurca alınmış doğru bir karardı"

UEFA Başkanı Michel Platini, FIFA Başkanı Joseph Sepp Blatter'in görevini bırakacağını açıklamasının doğru bir karar olduğunu söyledi.

UEFA'dan yapılan yazılı açıklamada, Blatter'in FIFA'daki başkanlık görevinden istifasını değerlendiren Platini, "Zor ama cesurca alınmış doğru bir karardı" ifadesini kullandı.

Bu arada, Blatter'in istifa kararının ardından FIFA, başkanlık seçimi için olağanüstü toplanacak. Blatter, yeni başkan belirlenene kadar görevine devam edecek.

FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alındığı Zürih'te düzenlenen operasyonla, 2018 ve 2022 Dünya Kupası kapsamında "kara para aklandığı" gerekçesiyle geçen hafta açılan soruşturmanın gölgesinde düzenlenen kongrede Blatter, 5. kez başkanlığa seçilmiş ve bu durum uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.

İngiltere Futbol Federasyonu Başkanı Dyke: "Bugün futbol için harika bir gün. Bunun yıllar önce olması gerekiyordu"

İngiltere Futbol Federasyonu (The FA) Başkanı Greg Dyke, FIFA Başkanı Joseph Sepp Blatter'in istifa kararıyla ilgili, "Bugün futbol için harika bir gün. Bunun yıllar önce olması gerekiyordu" dedi.

İngiliz basınına istifa kararını değerlendiren Dyke, son haftalarda yaşanan skandallarla gündeme gelen FIFA'nın detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini belirterek, "Yıllar boyunca paranın nereye gittiğini, kimin bu paraya sahip olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Hiçbir zaman Blatter'in ne kadar kazandığını ve harcamalarını bilemedik. FIFA, gelecekte kesinlikle şeffaf olmalı. Bugün futbol için harika bir gün. Bunun yıllar önce olması gerekiyordu" ifadelerini kullandı.

FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alındığı Zürih'te düzenlenen operasyonla, 2018 ve 2022 Dünya Kupası kapsamında "kara para aklandığı" gerekçesiyle geçen hafta açılan soruşturmanın Blatter'ın istifasının ardından bitmeyeceğini belirten Dyke, FIFA'nın hala reforma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Rusya'da 2018'de, Katar'da 2022'de düzenlecek FIFA Dünya Kupalarının ev sahipliği sürecinin yeniden incelenmesiyle ilgili soru üzerine Dyke, "İsviçre'nin yapacağı soruşturmadan ne çıkacağı önemli. Bu soruşturma sonunda dünya kupaları oylamalarında yolsuzluk yapıldığı ortaya çıkarsa kesinlikle süreç yeniden başlamalı. Katar'ın Dünya Kupası organizatörlerinden biri olsaydım, bu gece rahat uyuyamazdım" değerlendirmesinde bulundu.

Blatter'in başkanlık görevine devam ettiği sürece FIFA'nın düzelmeyeceğini savunan Greg Dyke, İsviçreli futbol adamının 5. kez başkanlığa seçildiği kongrenin ardından bu durumun daha da belirginleştiğini öne sürdü.

Blatter'in istifa nedeninin ilerleyen günlerde anlaşılacağını kaydeden 68 yaşındaki Dyke, "İstifasının, bu konuda fikrinin değişmesinden çok yürütülen soruşturmayla ilgili olduğunu düşünüyorum ama yanılabilirim. Muhtemelen soruşturmanın kendisine de dokunacağını fark ettiği için istifa etti" şeklinde görüşlerini aktardı.

Dyke, FIFA'nın şu anki yönetiminin reform yapabilecek durumda olmadığını ileri sürerek, şunları kaydetti:

"Bu, orada iyi insanlar yok anlamına gelmez, FIFA'da çalışanların bir kısmı olan bitenden oldukça üzgün. Liderlik, yöneticilik düzeyinde FIFA'nın kesinlikle değişime ihtiyacı var. Mali sistem dahil yapısal değişikliklere ihtiyaç var. FIFA, çok güzel Dünya Kupası organizasyonları yaptı ama bu yöneticilerin başarısı değildi."

Dyke, yeni süreçte FIFA'da görev alıp almayacağıyla ilgili soruya ise "Böyle bir şey yaparsam eşim beni öldürebilir" yanıtını verdi.

İsviçre'nin Zürih kentinde geçen hafta düzenlenen ve FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alındığı operasyonun ardından cuma günü yapılan seçimde mevcut başkan Blatter, ikinci turda Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin'in yarıştan çekilmesiyle beşinci kez başkanlığa seçilmişti.

AA