Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya ekonomisi, yeni inşa edilen madenlerin ihracatı desteklemesi ile ilk çeyrek dönemde ekonomist tahminlerinden daha hızlı bir genişleme kaydetti. Böylece ülke merkez bankasının Salı günü faiz oranını sabit tutma yönündeki kararı doğrulanmış oldu.

Çarşamba günü açıklanan veriye göre, gayrisafi yurtiçi hasıla 2014’ün son çeyrek döneminden yüzde 0.9 büyüme gösterdi. Ekonomistlerin tahminlerinin medyanı yüzde 0.7’lik bir büyüme öngörüyordu. Büyüme, emtia fiyatlarının düşmesine rağmen, ihracatın son çeyrekte gösterdiği yüzde 0.5’lik yükselişten destek buldu.

Sydney’deki Barclays Plc Başekonomist Keiran Davies, “Karışık bir sonuçla karşı karşıyayız. Olumlu gelen manşet hayal kırıklığı yaratan detayları maskeliyor. Maden ihracatı halen güçlü ve madencilik yatırımlarındaki düşüşü telafi ediyor. Ancak madencilik dışı ekonomik aktivite zayıf ve bu da merkez bankası için hayal kırıklığı yaratacak” dedi.

Ekonomi bir yıl önceye göre ilk çeyrek dönemde yüzde 2.3 genişleyerek ekonomistlerin yüzde 2.1’lik beklentisini aştı. Ancak ekonominin 30 yıllık ortalaması yüzde 3.3 seviyesinde.

Avustralya doları 77.73 ABD sentinden Syndey saati ile 12:11’de 78.06 sente geldi. Traderlar faiz oranının önümüzdeki 12 ayda 14 baz puan indirileceği tahmininde bulunuyor. Veriye göre ihracat yurtiçi hasılaya 1.1 yüzde puanlık bir katkı sağladı. Hane halkı harcamaları son çeyrekte yüzde 0.5 yükseldi.