Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

İtalya ve İspanya tahvilleri, küresel tahvil faizlerini bu yılın en yüksek seviyesine çıkartan satış dalgasının ardından ralli yaptı. Avrupa hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları, Avrupa Merkez Bankası'nın faizlerde değişikliğe gitmemesinin ardından yüksek kalırken, petrol değer kaybetti.

İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerini,n faizi 10 baz puan düşerek, New York saati ile 07:46'da yüzde 2.03'e gerilerken, İspanya'nın 10 yıllıklarının faizi yüzde 2'ye indi. Sterlin, İngiltere'de hizmet sektörünün ekonomistlerin tahmininden daha yavaş büyüdüğünü gösteren verinin ardından zayıfladı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 yükseldi ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.4'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Gelişen piyasa hisse senetleri, düşüşünü sekizinci güne genişleterek, yaklaşık üç ayın en uzun düşüş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. Petrol New York'ta, OPEC yetkililerinin Viyana'da bir araya gelmesi ile birlikte yüzde 2.2 düşerek varil başına 59.94 dolara geldi.

İtalya ve İspanya tahvilleri, Bank of America Merrill Lynch'in hazırladığı küresel tahvil endeksinde ortalama faizin Salı günü yüzde 1.34'e tırmanmasının ardından, sıçrama yaptı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) , teşvik programının geleceğine ve Yunanistan'ın borç görüşmelerine ilişkin spekülasyonların arttığı bir ortamda, Çarşamba günü toplanacak. Piyasalar, toplantı sonrası AMB Başkanı mario Draghi'nin tahvillerdeki satış dalgası, parasal genişleme ve Yunanistan'ın durumuna ilişkin yapacağı yorumları izleyecek. ABD'de bugün açıklanacak olan ADP özel sektör istihdam verisinin Mayıs ayında, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, önceki aya göre daha fazla artış göstermesi bekleniyor.

Amsterdam'da ABN Amro NV sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Kim Liu,, "Draghi piyasaları yatıştırmaya ve parasal genişlemeden çıkış spekülasyonunu ortadan kaldırmaya çalışacak," dedi ve "Parasal genişlemenin süreceğini tekrarlayarak, faizlerde son dönemdeki hızlı yükselişler üzerinde baskı oluşturabilir" şeklinde görüş bildirdi.

(15:00'te güncellendi)