Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:55'te güncellendi)

Petrol, yatırımcıların Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) toplantısını beklemeleri ile geriliyor. OPEC Cuma günü Viyana’da gerçekleştireceği toplantıda üretim kotasını sabit tutup tutmayacağına karar verecek.

Petrol vadelileri Londra’da yüzde 2.7 kadar düşüş gösterdi. Barclays Plc’ye göre, OPEC’in kolektif üretiminde bir artışa gitmesi günlük 30 milyon varil hedefinden yüksek olan üretimin resmi olarak tanınması anlamına gelir. Çarşamba günü açıklanan resmi veriler öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler ABD’de stokların üst üste beşinci haftada da düşüş göstereceği tahmininde bulunuyor.

Brent petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, küresel arz fazlası sorununun devam edeceği işaretleri ile duraksıyor. OPEC üyeleri 12 aydır hedeflerinin üzerinde üretim gerçekleştiriyorlar. Suudi Arabistan, fiyatları desteklemek yerine pazar payını korumaya yönelik stratejisinin işe yaradığını belirtiyor.

Syndey’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “OPEC toplantısından kayda değer bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum” dedi.

Temmuz vadeli Brent petrol kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 1.75 dolar kadar düşerek varil başına 63.74 dolara dek geriledi ve Londra saati ile 13:04’de 64.46 dolardan işlem gördü. Kontrat Salı günü 61 sent yükselerek 65.49 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile Batı Teksas türü ham petrol (WTI) arasındaki fark 4.21 dolar seviyesinde.

Temmuz vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, yüzde 2.6 veya 1.57 dolar kadar düşerek varil başına 59.69 dolardan alıcı bulduve 26 Mayıs'tan beri en büyük günlük düşüşü kaydetti. Fiyatlar bu yıl yüzde 13 yukarıda seyrediyor.

(15:55'te güncellendi)