Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi’ni terk edilmesi zor bir yer haline getirmeye çalışıyor

AMB’nin toparlanmayı desteklemek için gerçekleştirdiği 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) teşvik programı şimdiden etkisini göstermeye başladı. Draghi, Yunanistan’ın kurtarma planı ile ilgili yürütülen müzakerelerde sonuca yaklaşılırken, Euro Bölgesi’nin 19 üyeli halde kalmasını isteyen Almanya Şansölyesi Angela Merkel gibi liderlerle aynı görüşü paylaşıyor.

AMB’nin Yönetim Kurulu Çarşamba günü Frankfurt’ta bir araya gelecek ve yeni ekonomik tahminler açıklanacak. Tahminlerin ekonomik canlanmanın sürdüğüne işaret etmesi bekleniyor. Yönetim Kurulu toplantısı, Draghi’nin iki gün önce Berlin’de Merkel ve diğer Yunanistan kreditörleri ile bir araya geldiği toplantının ardından gerçekleşecek.

Londra’daki Berenberg Bank kıdemli Avrupa ekonomistlerinden Christian Schulz, “Euro Bölgesi’nin mevcut ekonomik durum ve görünümü 2011 başından bu yana en iyi durumda. Parasal genişleme hali hazırda bazı risklere karşı sigorta sağlamış durumda. Bu riskler arasında Yunanistan temerrüdü ve ABD’den gelebilecek erken bir faiz artırımı yer alıyor” dedi.

AMB faiz oranı kararını Frankfurt saati ile 13:45’te açıklayacak. Ardından Draghi 45 dakikalık bir basın toplantısı gerçekleştirecek. Nisan ayında yapılan protestonun ardından güvenlik önlemlerinin sıkılaştırılması bekleniyor.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, gösterge faiz oranının yüzde 0.05 ile rekor düşük seviyede tutulacağı tahmininde bulundular. Draghi’nin değerlendirmelerinde parasal genişleme ve Yunanistan ana odak noktaları olacak.

Euro Bölgesi tüketici fiyatlarındaki artış deflasyon endişesinin zayıfladığına işaret ediyor. Bölgede enflasyon Mayıs ayında 6 aydan bu yana ilk kez pozitif hale geldi. Enflasyon Nisan’daki sıfır seviyesinden yüzde 0.3 yükseldi.