Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa tahvillerine yatırım yapanlar, 2015 yılında ilk kez kayıp veriyor.

Euro Bölgesi tahvilleri, bölgede tüketici fiyatlarının Mayıs ayında ekonomist beklentilerinin üzerinde yükseldiğini gösteren verinin ardından Salı günü gerileme gösterdi. Bloomberg Euro Bölgesi Tahvilleri endeksine göre tahviller bu yıl yüzde 0.1 aşağı seyrediyor. Endeks Nisan ayında yüzde 4.6 yukarı idi.

Almanya tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin Frankfurt’ta bir araya gelmesi öncesinde Çarşamba günü 2012’den bu yana gerçekleştirdiği en büyük düşüşü genişletti. Bu hafta açıklanan verilere göre AMB 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) varlık alım programını Mayıs ayında hızlandırdı. Banka yaz tatili döneminde yaşanması beklenen likidite azlığı öncesinde alımları ivmelendireceği taahhüdü vermişti. Euro Bölgesi’nin perakende satışlar ve işsizlik verilere de Çarşamba günü açıklanacak.

Londra’daki Mizuho International Plc stratejistlerinden Peter Chatwell, “Piyasanın ucuz olduğunu hissetsek de bugün daha da fazla zayıflama olabileceğini düşünüyoruz. Verilerin güçlü geldiğine yönelik herhangi bir işaret satışları artırır” dedi.

10 yıl vadeli Almanya tahvil faizi 1 baz puan veya yüzde 0.01 yüzde puan yükselerek Londra saati ile 08:10’da yüzde 0.72’ye geldi. Tahvil faizi Salı günü 17 baz puan artış ile Ağustos 2012’den bu yana en büyük yükselişi kaydetti. Şubat 2025 vadeli yüzde 0.5 faizli tahvilin fiyatı 0.09 veya 1,000 euro nominal değerde 90 sent düşüş ile 97.91 oldu.