Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) bakanları Cuma günü Viyana’da bir araya gelerek petrol piyasasını alt üst eden stratejinin işe yarayıp yaramadığını değerlendirecekler.

OPEC’in Kasım ayında gerçekleştirdiği son toplantıda, üretimi düşürerek küresel arz fazlası sorununun üzerine gitmek yerine üretim kotasını sabit tutarak piyasaları sarsmıştı. Petrol fiyatları arz fazlası sorunu ile birlikte 6 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Dünya petrol arzının yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan 12 üyeli OPEC, “piyasa dengesini istikrarlı fiyatlar ile yeniden inşa etmek” istediğini ifade etmişti. Söz konusu açıklama, petrol fiyatlarının yüksek maliyetli üreticileri küçülmeye gitmeye zorlayacak bir seviyeye gerilemesi anlamına geliyordu.

Kanada’dan Katar’a, Barents Denizi’nden Meksika Körfezi’ne enerji şirketleri, petroldeki gerilemenin ardından enerji projelerini rafa kaldırıyor veya erteliyorlar. Dünyanın en büyük bazı petrol şirketleri sermaye bütçelerini geçtiğimiz yıla göre üçte bir oranında düşürdüler. ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısı Ekim ayından bu yana yüzde 60 geriledi ve 5 yıla yakın bir sürenin en düşük seviyesine indi. ABD’nin kaya petrolü üretimi Mayıs ayında düşüş göstermeye başladı ve hükümet üretimde gerilemenin süreceği tahmininde bulunuyor.

Öte yandan yatırımcılar ABD’li petrol şirketlerini cezalandırıyor. ABD’li petrol şirketlerinin hisse senetleri ABD hisselerindeki rallide geride kalıyor. Bu da sondaj çalışmalarını sürdürmeleri için gerekli parayı elde etmeyi sürdürmelerini zorlaştırıyor.