Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye için 2015 yılında yüzde 3,1 ve 2016 yılında ise yüzde 3,9 ekonomik büyüme öngördü.

Merkezi Paris'te bulunan OECD, üye ülkelerle ilgili ekonomik görünüm raporunu yayımladı.

Raporun Türkiye bölümünde 2015 yılının başlarında ekonomik büyümenin yavaşladığı anımsatılarak, "genel seçimlerin yarattığı belirsizlik ve jeopolitik gerginliğin, yatırımları ve tüketim harcamalarını gerilettiği" yorumu yapıldı.

İş dünyasında "bekle gör" atmosferinin hakim olduğu ve ekonomik büyümenin 2015 sonu ve 2016'da kademeli artmasının beklendiği kaydedilen raporda, bununla birlikte büyüme oranının potansiyelin altında olacağı ifade edildi.

OECD raporunda, "bölgesel gerilimlerin ve kurdaki belirsizliğin yatırımların toparlanma hızını etkileyeceği" uyarısı yapıldı.

Raporda, sermaye akışındaki dalgalanma nedeniyle hedefinin üzerine çıkan enflasyon oranının düşürülmesi gerektiğinin altı çizildi.

İş dünyasında sürdürülebilir rekabet edilebilirlik seviyesinin artırılmasının önemine dikkati çekilen raporda, ana ürün ve emek piyasasındaki reformların hayata geçirilmesinin de ekonomik büyümenin artmasına katkı yapacağı yorumunda bulunuldu.

Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı AB ülkelerindeki düşük ekonomik büyüme oranı ile Irak ve Rusya gibi önemli pazarlardaki bölgesel gerilimlerin Türkiye'nin ihracatına olumsuz etki yaptığı hatırlatıldı.

Raporda, cari açığın giderek düşürülmesine karşın dış borçların gayri safi milli hasılaya oranın yüzde 20'ye ulaştığı uyarısı yapıldı.

Şu ana kadar sermaye akışının, cari açık ve dış borcun döndürülmesinde sorun yaratmadığı ancak dış finansmana bağımlılığın "'kırılganlık" oluşturduğu kaydedildi.

OECD önceki tahminlerinde Türkiye'nin 2015'te yüzde 3,2 ve 2016'da yüzde 4 büyümesini öngörüyordu.

AA