Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ziraat Bankası, KOBİ'lerin ve daha büyük ölçekli firmaların finansmanı için Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ile 3 yılı geri ödemesiz 8 yıl vadeli toplam 200 milyon euroluk kaynağın 100 milyon euroluk ilk dilimi için kredi anlaşması imzalandığını bildirdi.

Ziraat Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, banka, KOBİ'lerin ve daha büyük ölçekli firmaların finansmanı için AYB ile 3 yılı geri ödemesiz 8 yıl vadeli toplam 200 milyon euroluk kaynağın 100 milyon euroluk ilk dilimi için kredi anlaşması imzaladı.

İkinci diliminin de yıl sonuna kadar kullanılması planlanan bu kredi ile birlikte 2012 yılından bu yana ZiraatBankası'nın reel sektörün finansmanı için AYB'den sağladığı kaynak tutarı 600 milyon euroya ulaşmış bulunuyor.

250'den az çalışanı bulunan KOBİ'lerin ve bin 500'den az çalışanı bulunan büyük işletmelerin yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarının finansmanı için kullanılacak olan kaynağın en az yüzde 15'i kalkınmada öncelikli yörelerdeki (KÖY) işletmelere aktarılacak.

Açıklamaya göre Banka, AYB ile imzalanan bu kredi anlaşmasıyla, reel sektörün ihtiyaç duyduğu kaynakları uygun vade ve maliyetle sağlamayı esas alan stratejisi doğrultusunda yurt dışı borçlanma imkanlarını artırmayı sürdürüyor. Bu stratejiyi destekleyen en önemli uluslararası finans kuruluşlarından biri olan AYB tarafından onaylanan toplam 200 milyon euroluk yeni projenin 100 milyon euroluk ilk dilimi için imzalanan bu anlaşma bankanın AYB ile son 3 yıllık sürede imzaladığı 5'inci kredi anlaşması oldu.

AYB ile imzalanan bu yeni kredi anlaşmasıyla, Türkiye'deki mikro işletmeler, KOBİ'ler ve daha büyük ölçekli firmaların uzun vadeli kredi ihtiyaçları karşılanırken ve bu kaynağın bir kısmını KÖY'lere ayırmak suretiyle bu bölgelerin gelişmesi desteklenmeye devam edilecek. Bu sayede, bölgesel gelişmişlik farklarının ve finansmana erişim güçlüklerinin ortadan kaldırılmasına katkı sağlanacak.

Banka, uluslararası kuruluşlardan temin ettiği uzun vadeli kaynakları, yaygın şube ağı yoluyla müşterilerine kısa sürede ulaştırırken, ülke ekonomisine sağladığı katkıyı artırıyor.

Bankanın 2010 yılından bu güne kadar imzaladığı anlaşmalar yoluyla uluslararası finans kuruluşlarından başta KOBİ'ler olmak üzere müşterilerine kullandırılmak amacıyla sağladığı uzun vadeli kredilerin toplam tutarı ise 1,87 milyar doları aştı.

AA