Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, para politikası teşviğinin reel ekonomiye yansımakta olduğunu ve AMB'nin tahvil alım planının sonuna kadar gittiğini görmesi gerektiği konusunda ısrarcı olduğunu söyledi.

Draghi, faizlerin değiştirilmediği toplantının ardından Frankfurt'ta yaptığı basın toplantısında, "Varlık alım programları iyi gidiyor," dedi. Draghi, ayrıca Mart ayındakilere benzer şekilde, büyüme ve enflasyonun önümüzdeki üç yılda yukarı yönde hareket edeceğini öngören tahminleri açıkladı ve bunun teşviklerin "tam uygulanmasına" bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

AMB'nin 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) parasal genişleme programını başlatmasından bu yana, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde enflasyon, yüzde 2'nin hemen altındaki AMB hedefinin oldukça altında kalmasına kaarşın, tabanı buldu. Draghi, enflasyon oranlarının önümüzdeki 2.5 yıllık dönemde artmaya devam edeceğini belirtti.

Draghi, "Ekonomik toparlanmanın genişlemesini bekliyoruz ve iç talep para politikası tedbirlerinden daha da destek bulmalı" dedi.

Draghi, yeni tahminleri açıkladı ve görünümünün büyük ölçüde değişmediğini sözlerine ekledi.

AMB, büyümenin 2015 yılında yüzde 1.5, 2016'da yüzde 1.9 ve 2017'de yüzde 2 olacağı tahmininde bulundu.

Draghi, 2015 yılı enflasyon tahmininin ise Mart ayındaki seviyesi olan yüzde 0'dan yüzde 0.3'e yükseltildiğini sözlerine ekledi. Draghi ayrıca, 2016 ve 2017 enflasyon tahminlerinin değiştirilmeyerek sırasıyla yüzde 1.5 ve yüzde 1.8 seviyelerinde bırakıldığını söyledi.

Draghi, Yunanistan konusunda güçlü bir anlaşmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Draghi, AMB'nin yatırımcılarla toplantıların kurallarını değiştireceğini kaydetti.

Öte yandan, Draghi, parasal genişleme programına (QE) şu anda ek yapılması için neden olmadığını söyledi.

Draghi herhangi bir varlık balonu oluşma riski görmediklerini ve eğer doğru adımlar atılırsa Yunanistan ekonomisinin istikrara kavuşacağını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası'nın başkanı ayrıca, piyasaların oynaklığa alışması gerektiği uyarısında bulundu.