Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Vladimir Putin'in amaçları gizemli olduğu kadar, araçları da esrarengiz kalmaya devam ediyor.

Bloomberg'in derlediği verilere göre Putin Soğuk Savaş'tan beri Rusya'nın büyük ordusunu desteklemek için benzeri görülmemiş miktardaki gizli fonlar ayırıyor. Siyah diye anılan, ruhsatlı ancak listelenmemiş olan federal bütçenin bir kısmı 2010'dan bu yana yüzde 21lik bir artışla ikiye katlandı. Bağımsız düşünce kuruluşu Gaidar Enstitüsü'nün hesaplarına göre yeni toplam 60 milyar dolara ulaştı.

Putin, Ukrayna krizi nedeniyle uygulanan yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki düşüş tarafından ciddi zarar gören ekonomiyi kalkındırmak için savunma harcamalarını artırıyor. Yeni tanklar, füzeler ve üniformalar için harcanan para, bütçe açığına ve sağlık hizmetleri gibi servislerin aksamasına sebep olan askerileşmeye dikkat çekti. Askere çağrılan binlerce genç ilk defa yeniden silahlanmaya yardımcı olmak için ticari müesseselere kaydırılacak.

Moskova'daki Center for Analysis of Strategies and Technologies Müdürü ve Savunma Bakanlığı danışmanı Ruslan Pukhov “Hükümetin toplumdaki her seviyedeki güvenliği güçlendirmek ile makro ekonomik durgunluğu bitirmek için inovasyonları yükseltmek şeklinde 2 acil görevi var. Her 2 problemin de çözümü askeri-endüstriyel kompleks açısından gelişmeyi sürdürmektedir” yorumunda bulundu.