Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

BIST 100 endeksi, dünkü kapanışına göre yüzde 2,42 değer kazandı, toplam işlem hacmi 3,9 milyar lira olarak gerçekleşti. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 2,55, holding endeksi yüzde 3,18 yükseliş kaydetti. "İnşaat" hariç tüm sektör endeksleri günü yükselişle tamamlarken, yatırımcısına en fazla kazandıran sektör endeksi ise yüzde 5,47 ile "madencilik" oldu.

Güne, yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, açıklanan enflasyon verilerinin beklentinin altında kalmasına karşın ilk seansta 81.800 puanı geçemedi. Öğleden sonra Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının ardından Avro Bölgesi'nde uzun vadeli tahvil faizleri yükselirken, dolar endeksi düşüşe geçti ve BIST 100 endeksi, Avrupa pay piyasalarına paralel olarak hızlı bir şekilde 83.400 seviyesine kadar çıktı.

Analistler, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türk bankacılık sektörünün güçlü olduğunu ve Bank Asya ile ilgili gelişmelerin sektörü olumsuz etkilemeyeceği yönündeki açıklamalarının banka paylarında alışları güçlendirdiğini ve BIST 100 endeksinin 83.400 direncinin hemen altında kapanış yaptığını belirtiyor.

ABD'de açıklanan özel sektör istihdamın beklentiler seviyesinde olması ve Draghi'nin piyasalarda volatilitenin yüksek olacağını söylemesi ile özellikle tahvil-bono piyasasında satış baskılarının etkili olduğunu ifade eden analistler, ECB'nin enflasyon tahminini yükseltmesinin de piyasa faizlerinin yükselişini desteklediğini dile getiriyor.

Yarın İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararlarının takip edileceğini aktaran analistler, BIST 100 endeksinin 83.400 ve 85.000 seviyelerinin direnç, 82.500 ve 80.000 seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu tahmin ediyor.

AA