Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(15:26'da güncellendi)

Dün yapılan seçimlerde hiçbir partininin tek başına iktidara gelememesi sonucu ortaya çıkan belirsizlik piyasalara sert satış getirdi. Dolar/TL yüzde 5'e yakın yükselişle 2,80'i test ederken, Borsa İstanbul 100 endeksi açılışta 8 düştü.

Genel seçimlerde AK Parti'nin yüzde 40,8 oyda kalarak yalnızca 258 milletvekili çıkaracak olması, koalisyon veya azınlık hükümeti senaryolarının tartışılmasına yol açtı. Piyasalar da siyasi belirsizliğe beklendiği üzere satışla karşılık verdi. Erken seçim ihtimalinin dahi tartışılması, belirsizliğin bir süre daha süreceği beklentisi ile piyasalardaki satışın şiddetini artırdı.

Merkez Bankası, döviz kurlarındaki sert artışa karşılık bir hafta vadeli döviz depo faiz oranlarının dolar için yüzde 4'ten yüzde 3.5'e, euro için yüzde 2'den yüzde 1.5'e indirilmesine karar verildiğini bildirdi.

Cuma günü 2,67 seviyelerinde seyreden dolar/TL, yüzde 5'lik artışla 2,80'i aştı. Kur Merkez'in hamlesi sonrası TSİ 15:24'te yüzde 3 yükselerek 2,7573 oldu. BIST 100 endeksi ise, bankacılık endeksindeki yüzde 7'ye yakın düşüşün öncülüğünde 76,968 seviyelerine kadar geriledi. Sepet kur da 2,9629 ile rekor seviyeye çıktı. Gösterge 2 yıllık tahvil faizi 29 baz puanlık artışla yüzde 10,19'a geldi.

BloombergHT.com'a konuşan Credit Agricole Gelişen Piyasa Stratejisti Guillaume Tresca, seçim sonucunun reform hızını yavaşlatacağı endişesi ile orta vadede negatif algılanacağını, ancak HDP'nin barajı aşması sonucu bu kötümserliğin bir nebze azaltacağını söyledi.

- "Merkez erken seçim ihtimalinde faiz silahını çekebilir"

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı ise, para piyasalarının daha az olasılık verdiği bir senaryo ile karşılaştığını belirtti. Kısa vadede özellikle hükümet kurulana kadar olan süreçte partilerin koalisyon kurulmasına yönelik açıklamalarının ortamı biraz daha belirsizleştirdiğini ifade eden Özavcı "Kısa vadeli hükümet kurulana kadar para piyasaları ve TL üzerindeki baskı sürecektir. Atılan adımların pozitif yönde reaksiyonuda aynı sertlikte beklemek yanlış olmaz" diye konuştu.

Bu süreçte siyasi gelişmelerin yanı sıra gözlerin Merkez Bankası'nda olacağını kaydeden Özavcı "Para piyasaları gibi Merkez Bankasıda hükümet kurma sürecini takip edecektir.Erken seçim gibi bir olasıkta ki şu an bu ihtimal düşük o zaman TL'de aşırı değer kaybını engellemek adına faiz silahını çekebilir.Ancak bunları konuşmak için henüz erken.
Siyasi arenada söylemler değişebilir süreci takip etmek lazım" ifadelerini kullandı.

(15:26'da güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com