Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Palamento seçimleri sonucu AK parti'nin çoğunluğu kaybetmesi ve hiçbir partinin tek başına iktidar için yeterli oyu alamaması piyasalarda yankı buldu.

Piyasalar seçim sonuçlarına oldukça sert tepki verdi. Dolar/TL 2.80 'i aşarak rekor seviyeye çıkarken, Borsa İstanbul'da gösterge BIST 100 Endeksi yüzde 8 aşağıda açıldı. Bankacılık Endeksi ise yüzde 9.6 aşağıda güne başladı. 10 yıl vadeli tahvilin faizi 66 baz puan yükselerek yüzde 9.98'e ulaştı.

Yurtiçi ve yuıtdışından uzmanlar, sonuçları Bloomberg News'a değerlendirdi.

Ak Portföy para yöneticisi Kerem Baykal, "Şu anda çok fazla belirsizlik var," dedi ve "Hangi partinin ya da partilerin koalisyon içinde yer alacağını bilmiyoruz ve çok kötümser taraftan bakarsak, acaba herhangi bir parti koalisyona katılacak mı?. Bu erken seçim anlamına gelebilir. Bu konu açıklığa kavuşana kadar bir toparlanma beklemiyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Credit Suisse'e göre, "Seçim sonuçları demokrasi için iyi, ancak piyasalar için belirsiz". Banka, değerlendirmesinde, "Azınlık hükümeti en olası senaryo, ancak bu muhtemelen önümüzdeki bir ya da bir buçuk yıllık dönemde erken seçime gidilmesine neden olacak" dedi.

Commerzbank'tan Tatha Ghose, "Bu seçim sonuçları, orta vadede, ılımlı piyasa dostu senaryolar arasındaydı ve olası koalisyon senaryolarının daralmasına kadar kısa vadeli volatilitenin sürmesini bekliyoruz" dedi ve "Sonuçlar olumlu, zira piyasanın endişesi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'da çok fazla gücün toplanması ya da başkanlık sistemine geçiş beklemede kalacak. Geri kalan ise, önümüzdeki günlerde nasıl bir koalisyon anlaşmasına varılacağına bağlı olacak" yorumunda bulundu.

Eczacıbaşı Menkul Kıymetler başekonomisti Sertan Kargın, bu görüşlere katılmayarak, seçimlerin tekrarlanmasının muhtemel senaryo olduğunu belirtti. Kargın, "Mevcut durumdaki beklemedeki parlamento piyasa tarafından 7 haziran seçimlerinin en kötü sonucu olarak değerlendirilecek ve Türkiye varlıkları muhtemelen bir süre olumsuz etkilenecek" şeklinde görüş bildirdi.

BCG Parners baş ekonomisti Özgür Altuğ, "Birçok yatırımcı tek parti hükümeti umuyordu," dedi ve "Koalisyon görüşmeleri ya da erken seçim spekülasyonu finans piyasalarında terendi belirleyecek ve yatırımcılar daha fazla netlik görene kadr, piyasalar zayıf kalacak" şeklinde konuştu.

Deniz Yatırım kurumsal satışlar direktörü Gülşen Ayaz, "Türk varlıklarındaki düşüşler dikkat çekici," dedi ve "Seçim sonuçları, icracı başkan şeklindeki en korkulan senaryoyu ortadan kaldırdı, ancak erken seçimi kaldırmadı. Eğer mevcut trend sürerse, kimse merkez bankasının müdahalesini ve muhtemel bir faiz artırımını göz ardı edemez" yorumunda bulundu.