Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin’de ihracatın gerilemesi, doların düşü göstermesi ve Avrupa hisselerinin dalgalanması ile 1990’dan bu yana en uzun süreli düşüş dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Türkiye’de seçimlerin ardından hisseleri değer kaybederken, lira rekor düşük seviyeye indi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Londra saati ile 08:35’te yüzde 0.4 geriledi ve düşüşü 11. güne taşıyor. Lira yüzde 4.2 zayıfladı. Borsa İstanbul 100 Endeksi 2 yılın en büyük düşüşünü gösterdi.

Çin’in ihracatı Mayıs’ta üst üste 3. ayda da gerileme gösterirken ithalata düşüşü 7. aya taşıdı. Söz konusu gerilemeler yurtdışı talebin zayıf olduğuna ve yurtiçinde durağanlığın hakim olduğuna işaret etti. ABD Başkanı Barack Obama, görüşmelerle ilgili bilgi sahibi bir Fransız yetkiliye göre, G7 Zirvesi’nde liderlere doların güçlü seyrinin bir sorun olduğunu söyledi. Dolar euro karşısında değerlendirmenin ardından zayıfladı ve yüzde 0.3 gerileyerek Londra saati ile 08:17’de 1.1149 dolardan işlem gördü.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 gerilerken, ABD endeks vadelileri yatay seyrediyor. Dolar yen karşısında, Obama’nın dolar değerlendirmesinin ardından yüzde 0.4 geriledi. Asya genelinde ülke tahvilleri düşüş gösterdi. 10 yıl vadeli Endonezya tahvil faizi Şubat 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Türkiye’de Pazar günü gerçekleştirilen seçimin sonuçları koalisyon olasılığını yükseltti. G7 liderleri Yunanistan ile kreditörleri arasında anlaşma sağlanması için harekete geçilmesi çağrısında bulundular.