Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Genel seçimlerde hiçbir partinin tek başına iktidar olmaya yetecek 276 milletvekiline ulaşamamasının ortaya çıkardığı siyasi belirsizlik ortamı, piyasalarda beklendiği üzere sert şekilde yankı buldu.

Türk lirası dolar karşısında 2,8096 ile tarihin en düşük seviyesine gerilerken, Borsa yüzde 6 düşüşle 76 bin seviyelerine geriledi. Euro/TL de 3,10'a kadar çıkarak rekor seviyeye gelirken, sepet kur 2,9629 ile rekor kırdı. 2 yıllık gösterge tahvil faizi de 53 baz puanlık artışla yüzde 10,43 oldu.

- "İstikrarlı bir hükümet kurulması zor"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bugün yaptığı açıklamada erken seçim ihtimalini reddederek, koalisyon hükümetinin deneneceğini belirtse de, bu senaryo piyasalarda ön plana çıkıyor.

Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, seçimin belirsizlikleri ortadan kaldırmadığını belirterek "Mevcut durumda istikrarlı bir hükümet kurulması ihtimali zayıf görünüyor. Koalisyon ya da azınlık hükümeti şeklinde bir hükümet kurulsa ve güvenoyu alsa bile, bunun uzun süreli olması güç. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde sert piyasa hareketleri görmeye devam edeceğiz" dedi.

- "HDP'nin barajı aşması siyasi baskıyı hafifletecektir"

BloombergHT.com'a konuşan Credit Agricole Gelişen Piyasa Stratejisti Guillaume Tresca, seçim sonucunun reform hızını yavaşlatacağı endişesi ile orta vadede negatif algılanacağını, ancak HDP'nin barajı aşmasının daha önce görülen siyasi baskıyı biraz hafifleteceğini söyledi.

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı ise, para piyasalarının daha az olasılık verdiği bir senaryo ile karşılaştığını belirtti. Kısa vadede özellikle hükümet kurulana kadar olan süreçte partilerin koalisyon kurulmasına yönelik açıklamalarının ortamı biraz daha belirsizleştirdiğini ifade eden Özavcı "Kısa vadeli hükümet kurulana kadar para piyasaları ve TL üzerindeki baskı sürecektir. Atılan adımların pozitif yönde reaksiyonuda aynı sertlikte beklemek yanlış olmaz" diye konuştu.

- "Merkez erken seçim ihtimalinde faiz silahını çekebilir"

TD Securities'den Maggio, hiçbir seçim senaryosunun lira açısından orta vadede olumlu olmadığını hatırlatarak "Faiz artışını seçim sonrası olası görüyorduk" dedi.

Bu süreçte siyasi gelişmelerin yanı sıra gözlerin Merkez Bankası'nda olacağını kaydeden Özavcı "Para piyasaları gibi Merkez Bankasıda hükümet kurma sürecini takip edecektir. Erken seçim gibi bir olasıkta ki şu an bu ihtimal düşük o zaman TL'de aşırı değer kaybını engellemek adına faiz silahını çekebilir.Ancak bunları konuşmak için henüz erken.
Siyasi arenada söylemler değişebilir süreci takip etmek lazım" ifadelerini kullandı.

- "MB önce faiz artışını tercih etmeyecek olsa da, eli rahatladı denilebilir"

PhillipCapital Başekonomisti Özlem Bayraktar-Gökşen ise, TCMB'nin faiz artışı öncesinde likidite yönetimi ile yapabileceklerini zorlayacağını belirtse de, acil tedbir gerekmesi halinde de seçim öncesi döneme göre elinin rahatladığının söylenebileceğini kaydetti.

Bayraktar-Gökşen "Seçimlerden tamamen bağımsız olarak zaten çekirdek trend enflasyon tarafında çok ciddi bozulma var- bu aslında başlı başına fiyat istikrarı önceliğinde bir faiz artırımı nedeni. Ancak dedigim gibi “büyüme” tarafındaki zayıf durum önemli engel" ifadelerini kullandı.

TCMB, TL'nin yıl başından bu yana yüzde 15 değer kaybı yaşamasına karşılık, siyasi taraftan gelen baskılar nedeniyle faiz artışını tercih etmemişti. Analistler, seçim sonuçlarının Merkez'in faiz artışı gibi silahları kullanmak konusunda rahatlatacağını düşünüyor.

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com