Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dün gerçekleşen seçimlerin ardından hiçbir partinin tek başına iktidara gelememesi, süreci tüm dünya açısından merak konusu haline getirdi. Uluslararası kuruluşlarda, şu ana kadar hiçbir partinin kesin bir dille koalisyona destek vermemesinin ardından, güçlü bir hükümetin kurulamayacağı görüşü öne çıkıyor.

Genel seçimlerde AK Parti'nin yüzde 40,8 oyda kalarak yalnızca 258 milletvekili çıkaracak olması, koalisyon veya azınlık hükümeti senaryolarının tartışılmasına yol açıyor. Piyasalar da siyasi belirsizliğe beklendiği üzere satışla karşılık verdi. Erken seçim ihtimalinin dahi tartışılması, belirsizliğin bir süre daha süreceği beklentisi ile piyasalardaki satışın şiddetini artırdı.

Dolar/TL yüzde 5'e yakın yükselişle 2,80'i test ederken, Borsa İstanbul 100 endeksi açılışta 8 düştü. Merkez Bankası, döviz kurlarındaki sert artışa karşılık bir hafta vadeli döviz depo faiz oranlarının dolar için yüzde 4'ten yüzde 3.5'e, euro için yüzde 2'den yüzde 1.5'e indirilmesine karar verildiğini bildirdi. Cuma günü 2,67 seviyelerinde seyreden dolar/TL, yüzde 5'lik artışla 2,80'i aştı. Kur Merkez'in hamlesi sonrası TSİ 17:38'te yüzde 3,38 yükselerek 2,7661 oldu. BIST 100 endeksi ise, bankacılık endeksindeki yüzde 7'ye yakın düşüşün öncülüğünde 77,800 seviyelerine kadar geriledi. Sepet kur da 2,9629 ile rekor seviyeye çıktı. Gösterge 2 yıllık tahvil faizi 29 baz puanlık artışla yüzde 10,19'a geldi.

Başbakan Yardımcısı Numar Kurtulmuş, erken seçim ihtimalini redderek, koalisyonun denenmesi gerektiğini belirtirken, Bülent Arınç erken seçimin de bir ihtimal olduğunu söyledi. Ancak küresel piyasalara göre kısa vadede kurulacak bir hükümet istikrarı sağlayamayacak ve 12 aylık süreç içerisinde Türkiye yeniden seçime gidecek.

- 12 ay içinde yeniden seçim olabilir

BloombergHT.com'a değerlendirmelerde bulunan Societe Generale Gelişen Piyasa Stratejisti Bernd Berg, Türkiye'nin düşük büyüme ve siyasi belirsizlikk dönemine girdiğini belirtti. AK Parti'nin koalisyon kurma konusunda zorlanacağını tahmin eden Berg "Bu durum bizi azınlık hükümeti veya 12 ay içinde yeni seçim senaryolarına götürüyor" diye konuştu.

TD Securities Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Cristian Maggio da, seçim sonucunu en kötü senaryo olarak değerlendirerek, bu durumda acilen erken seçime gidilebileceğini ifade etti.

Rabobank Gelişen Piyasa Stratejisti Piotr Matys ise, siyasete bağlı belirsizliğin yakın gelecekte devam edeceğini ve birkaç ay içinde yeniden seçim yapılmasının gündeme gelebileceğini söyledi.

- Piyasalar erken seçime nasıl tepki verir?

Societe Generale'den Berg, erken seçim durumunda sürecek belirsizliğin dışarıdan gelecek Fed'in faiz artışlarına eklenerek, yaşanacak sermaye çıkışları ile birlikte Türk lirasının ciddi değer kaybına yol açacağını belirtti. Berg "Bu durumda TL için taktiksel olarak düşüş beklentisindeyim. Bugün daha önceki tahminim olan 2,80'in aşılması ile de 3 aylık yeni öngörümü 3'e revize ediyorum. Bunu yalnızca Merkez Bankası'nın faiz artışı ve doğrudan müdahaleleri durdurabilir" dedi.

TD Securities'den Maggio da erken seçimin dolar/TL'yi kısa sürede daha fazla yukarı taşıyacağını ve hatta 3 seviyesinin aşılmasına yol açabileceğini ifade etti.

Analistler, erken seçimin ciddi bir ihtimal olarak masa olduğunu belirtirlerken, büyümesi ve makro verileri son dönemde hayal kırıklığı yaratan ekonominin bu durumda ciddi şekilde kırılgan hale geleceğini ifade ediyorlar.

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com