Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bloomberg News'ta çıkan bir haberde, seçimlerden galip çıkan taraflardan birinin Merkez Bankası Başkaanı Erdem Başçı olduğuna dikkat çekildi.

Şubat ayından bu yana AK Parti liderlerinden faiz indirimine gitmediği için sert eleştiriler alan Başçı'nın eli, bu partinin seçimlerde tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu elde edememesinden dolayı, faiz artırımına gitme konusunda daha serbest hale gelebilir. Faizlerde artırıma gidilmesi, dolar karşısında rekor seviyelere düşen Türk Lirası'ndaki kayıpların durmasına yardımcı olabilir ve aynı zamanda, aralarında Standard & Poor's'un da bulunduğu bazı analistlerin merkez bankasının para politikası konusunda karar alabilme gücünü sorgulamasının ardından, Başçı'nın bağımsızlığının tekrar güçlendiği algısını kuvvetlendirir.

Seçimlerden sonra, Ak Parti'nin 2002'den bu yana ilk kez parlamentoda çoğunluğu elde edememesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da daha fazla gücün toplanabileceği endişelerini azaltmasının yanında, Merkez Bankası üzerinde, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek için faizleri indirmesi yolundaki baskıların azalmasına neden oldu. Başçı, hedef seviye olan yüzde 5'in üzerindeki seyrini dördüncü yıla taşıyan enflasyondan dolayı, faizlerde indirime gitmekten kaçınıyor.

Türkiye için tavsiyesini 5 Mayıs'tan bu yana "underweight" seviyesinde tutan Commerzbank AG'nin londra ofisi ekonomistlerinden Tatha Ghose, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın eli güçlendi," dedi ve "Eğer Türk Lirası serbest düşüşe geçerse, Merkez Bankası'nın faiz artıracağından şüphe duymuyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Türk Lirası dolar karşısında dün, olasıkoalisyonun ekonomi yönetimini zayıflatabileeği endişesi ile, yüzde 3.7 ile bu yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirerek 2.7590 seviyesine indi.

Dolar/TL kuru dün gün içinde 2.8096'ya kadar çıkarak tarihinin en yüksek seviyesini gördü.