Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

HSBC, Türkiye ve Brezilya'daki birimlerini satacağını Hong Kong Borsasına bildirdi.

HSBC Holdings Plc, 2017’ye kadar 5 milyar dolar kadar yıllık maliyet tasarrufu hedefleyeceğini açıkladı. Bankanın CEO’su Stuart Gulliver böylece karlardaki düşüşü terse çevirmeyi amaçlıyor.

Avrupa’nın en büyük bankası, Salı günü yapılan açıklamaya göre, 4.5 milyar dolar ile 5 milyar dolar arasında bir kesinti ile birlikte Türkiye ve Brezilya’daki işletmelerini satmayı hedefliyor. Şirket aynı zamanda söz konusu periyotta bu tasarrufları başarmanın 4 milyar dolar ile 5 milyar dolar arasında bir maliyeti olabileceğini belirtti.

56 yaşındaki Gulliver maliyetlerin düşürülmesi ve varlıkların daraltılması için baskı görüyor. HSBC bir yıl önce Döviz manipülasyonu ile ilgili ceza almış ve İsviçre biriminin vergi kaçırması ile ilgili skandala karışmıştı. HSBC, regülatörlerin denetimleri ivmelendirmesi ile birlikte iç kontrollerini sıkılaştırmak için milyarlarca dolar harcama gerçekleştiriyor.

Gulliver, yıllık karın yüzde 17 gerilemesi ve bankanın 4 yıllık kar hedeflerini rafa kaldırmasının ardından Şubat ayında düşük performans gösteren birimlerin “ekstrem çözümler” ile karşı karşıya kalabileceğini belirtmişti.