Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Borsaları son bir yıldır adeta tarih yazıyor. Yalnızca son on iki ayda Çin borsalarında yaratılan toplam değer tam 6.5 trilyon dolar oldu. Bu parayla Apple büyüklüğünde sekiz adet şirket satın alınabilir, dünyanın çevresi 100 dolarlık banknot döşeyerek 250 kez dolaşılabilir.

Çin borsalarındaki bu hızlı büyüme, ABD'deki internet balonunun en şişkin olduğu günlerdeki düzeyleri bile aşıyor. Analistlere göre aşırı değerlemeler, Çin borsalarında her yerinde kendini gösteriyor.

Çin'de spekülatörler, daha fazla kazanç sağlamak amacıyla bordaya yatırmak için 348 milyar dolar gibi rekor bir miktarda borçlandı. Tecrübesiz yatırımcıların daha önce görülmemiş hız ve miktarda para yığdıkları borsalarda fiyat/kazanç oranları son beş yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Borsalardaki bu coşkunluğa karşılık Çin ekonomisinin ise bu yıl 1990'dan beri en zayıf büyüme oranını kaydetmesi bekleniyor.

Hong Kong'daki Rabobank International'dan finans piyasaları araştırma müdürü Michael Every, bu surum için "Ellerimizde mükemmel bir balon var" diyor. Michael Every "Tabii ki kısa vadede para yapılabilir, ama korkarım bunun  sonu iyi olmayacak," diyor.