Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Seçim sonuçları partileri koalisyon veya azınlık hükümetine mecbur etse de, henüz hiçbir parti net bir senaryoyu açık şekilde dile getirmedi. Bu durumun yarattığı siyasi belirsizlik ortamı Türk varlıklarına satış getirdi. Ancak piyasaların ilk anda verdiği tepkilerin ekonominin geneli açısından ne kadar önemli soru işareti olmaya devam ediyor.

Yabancı bankalar ve yatırım şirketleri, AK Parti ile MHP arasındaki koalisyonun en ciddi olasılık olduğunu ifade etseler de, herhangi bir hükümetin uzun soluklu olmayacağını tahmin ediyorlar. EDAM Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ülgen ise dün kaleme aldığı yazıda, AK Parti ile CHP arasındaki bir büyük koalisyonun tartışılabileceğini söyledi.

Ancak CHP Sözcüsü Haluk Koç bugün yaptığı açıklamada, AK Parti ile hükümet kurmayı düşünmediklerini, MHP ve HDP ile bir koalisyona girebileceklerini belirtti. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da aynı şekilde AK Parti ile koalisyon kurmayacaklarını söyledi.

Senaryolara ilişkin bir rapor yayınlayan TD Securities analistleri, seçim sonucunun daha önce tahmin ettikleri en kötü senaryo olduğunu, ancak bu durumdan eskisine göre daha piyasa yanlısı ve reformcu bir hükümetin doğması halinde bu durumun olumlu karşılanabileceğini ifade ettiler.

- Çok sesli meclis vurgusu

Gelişen piyasa stratejistleri Cristian Maggio ve Paul Fage imzalı raporda, henüz yeni hükümete ilişkin net bir tablo oluşmaması nedeni ile sürmesi beklenen siyasi belirsizliğin kaçınılmaz olarak Türk varlıklarında satışa yol açacağı belirtiliyor. Hiçbir hükümetin uzun soluklu olmasının beklenmediği ifade edilen raporda, pek çok farklı kesimin sesini duyurabildiği bir koalisyonun piyasalar açısından olumlu algılanabileceği tespiti yer aldı.

Bazı analistler de, yeni mecsli tablosunun eskisine göre daha renkli olacağını belirterek, Merkez Bankası'nın da bu durumda rahatlayacağını ifade ediyorlar.

CRT Capital Group Gelişen Piyasa Stratejisti Peter Lannigan, mecliste daha geniş bir kesimin kendisine yer bulacağını belirterek "Son dönemde gevşek politika uygulaması için baskı altında kalan Merkez Bankası da daha bağımsız kararlar alabilecektir" diye konuştu.

- Türkiye'nin sorunları yeni ortaya çıkmadı

Piyasalar kısa vadede geleceğe ilişkin bir fikre sahip olunması açısından kurulacak herhangi bir hükümeti olumlu karşılayacak olsa da, ekonomistler Türkiye'nin yapısal sorunlarının yerli yerinde durduğunu ve önce bunların çözülmesi gerektiğini belirtiyorlar. Bloomberg HT yayınına katılan Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Refet Gürkaynak, Türkiye'nin son 5 yıldır büyük sorunlar biriktirdiğini ve bu sorunların bir gecede ne katlanacağını ne de yok olacağını söyledi.

Türkiye'de tekrar bir erken seçim ihtimalinin ortaya çıkmasının belirsizlik yaratabileceğini ifade eden Gürkaynak, "Böyle bir durumda bir bedel ödenir ama o bedel yıllar sürecek bir bedel olmaz" dedi.

- TD Securities'ın raporunda senaryoların yer aldığı tablo şöyleydi:

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com