Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Türkiye'de yapılan milletvekili genel seçimlerinin ardından yeni parlamento ve hükümetle çalışmayı sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

Earnest, günlük basın brifinginde, konuyla ilgili bir soru üzerine, "ABD olarak yeni seçilmiş parlamento ve gelecekteki hükümetle çalışmayı, Türkiye ile yakın siyasi, ekonomik ve güvenlik işbirliğini sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye, ABD'nin bir NATO müttefiki ve onlarla yakından siyasi, ekonomik ve güvenlik işbirliğini sürdürme taahhüdünde bulunuyoruz" yanıtını verdi.

Earnest, seçim sonuçlarının terör örgütü IŞİD ile mücadeleye nasıl etkisi olabileceğine ilişkin soruya verdiği yanıtta ise ABD'nin, IŞİD'in yarar sağladığı yabancı savaşçı akınını önlemek için Türkiye ile yakıdan koordinasyon halinde bulunduğunu ifade etti.

Suriye ile uzun bir sınıra sahip Türkiye'nin, Suriye'ye gitmek ve IŞİD saflarında savaşmak isteyen bireylerin yaygın olarak kullandığı bir güzergah olduğuna vurgu yapan Earnest, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin bu bireylerin akışını önlemek için önemli adımlar attığını biliyoruz ancak onların yapmalarını istediğimiz daha fazlası var. Başkan (Barack Obama) da dünkü basın konferansında, sadece bölge ülkelerinin değil aynı zamanda Türk halkının da güvenliği yararına olacak şekilde yabancı savaşçı akışını durdurma noktasında Türkiye'den daha fazlasını görmek istediğimiz hususunda gayet netti."

Earnest, "Bu konuda Türkiye'nin şu ana dek yaptıklarından memnuniyet duyuyoruz ancak onların yapmaları gereken önemli daha fazla işlerin olduğuna inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Öte yandan, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Steve Warren, gazetecilere yaptığı açıklamada, Obama'nın Almanya'daki sözlerinin sorulması üzerine, şu anda Türklerin Suriye sınırını kapatmasının yollarına baktıklarını belirterek, "Bunun, bazıları Türklerin dahiliyetini, bazıları havadan sınır geçişlerine doğrudan baskı uygulanmasını içeren birçok yolu var. Diğer yollar da sınırın kapatılması için sahada bağlantılarımızın olduğu dost güçlerin kullanılmasını kapsıyor" dedi.

"(Havadan baskı) derken uçuşa yasak bölgeyi mi kastediyorsunuz" sorusu üzerine Warren, koalisyon güçlerinin hava saldırılarından bahsettiğini kaydetti.

AA