Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

MSCI Inc., Çin hisselerini gösterge endekslerine eklemeyi erteledi ve hisselerin dahil edilmesi önünde bulunan engellerin üstesinden gelmek için ülkenin menkul kıymet regülatörleri ile birlikte çalışma kararı aldı.

Endeks sağlayıcı kurum, Salı günü yapılan açıklamaya göre, yatırımcıların erişim ve hisse sahipliği ile ilgili endişelerinin Çin Menkul Değerler Düzenleme Komisyonu ile işbirliği yapılarak yatıştırılmasının ardından yuan cinsinden hisse senetlerini (A shares) küresel gösterge endekslerine eklemeyi umuyor. MSCI dahil etme kararı herhangi bir zamanda alınabileceğini belirtti. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.2 gerilemesinin ardından yerel saat ile 09:50’de düşüşleri yüzde 0.8’e azalttı.

Çin hisselerinin MSCI’nin küresel endekslerine eklenmesi fon yöneticileri arasında anlaşmazlık yaratan bir konu oldu. Çin hisselerinin geçtiğimiz yılda iki katından yükseğe çıkmasına rağmen, yabancılar bireysel yatırımcıların işlemlerin yüzde 80’ini oluşturduğu bir piyasaya girmekte tereddüt ediyorlar.

AMP Capital Investors Ltd. yatırım stratejileri müdürü Shane Oliver, “Bazı insanlar eklemenin hemen gerçekleşmemesi ile hayal kırıklığı yaşamış olabilir. Ancak bir şekilde gerçekleşecek gibi görünüyor. Sadece zaman meselesi. Çözülmesi gereken bazı sorunlar var” dedi.